A klímás fűtés logója

Hogy ne fázzon rá a klímás fűtésre

Melyik a legjobb klíma?

Ez az a kérdés, amire mindenki mást fog válaszolni. Kevés embernek van összehasonlítási alapja, ráadásul a megkérdezettek többsége, de még a klímaszerelők is részrehajlóak. Például klímás fórumokon külön hitközössége van a japán klímáknak és persze bizonyos szempontból igazuk is van, de csak amíg nem kell kifizetni 4 darabot egy ház fűtéséhez.

Olcsó és jó minőségű klímák

Egy nagyvárosi környezetben kevésbé tűnik fel, ha egy olcsóbb klíma picit zörög és van olyan helyzet amikor a 2-3 fokos hőmérséklet ingadozás mellett is elégedett a felhasználó. Ugyan akkor az előbbi klíma egy keretes ház hálószobájában elviselhetetlen, az utóbbi pedig egy ülő munkát végző esetében használhatatlannak minősül.

A legjobb klíma alkalmazkodik a vásárló igényeihez, ezért szubjektív szempontok alapján dől el, hogy kinek melyik az, amelyik nem elég jó, melyik a feleslegesen drága és melyik az ideális választás.

Az, hogy a legdrágább klíma a legjobb, az már az árát nézve sem állja meg a helyét, mert az akár négy-ötszörös többlettkiadás senkinek nem jó, pláne, ha a készülék nyújtotta extra szolgáltatás kihasználatlan marad.
Leírok egy példát, nagyon sarkos, de megtörtént eset.
Egy kis szerverteremben a két szerver hűtésre használt, nagy értékű, fűtésre optimalizált, japán klíma rendszeresen csődöt mondott fagypont közelében. A márka forgalmazója szerint le kell cserélni, mert ezek a klímák nem alkalmasak szerver hűtésre, míg ugyan akkor, a kínai, fapados OEM klíma igaz, hogy zörögve, de végig dolgozta a telet egy hasonló szerver szobában.
Természetesen ugyan ezek a klímák fűtésben pont fordított sikerrel teljesítenek.

Tehát a legjobb klíma első szempontja az, hogy mire, hol és mennyit akarja használni?

Addig ameddig klíma márkák szintjén válogatunk, függetlenül attól, hogy egy gyári márkáról, vagy valamilyen OEM klíma márkáról beszélünk, többé kevésbé, csak a szervizhátteret és a garanciális feltételeket hasonlíthatjuk össze. Természetesen vannak kimondottan gagyi gyártók is, de ezekre az áruk miatt esik a vevő választása, itt szó sincs tudatos összehasonlításról.

A legjobb márkára sokan rávágják, hogy a Daikin a legjobb klíma. Csakhogy a 3,5Kw-os oldalfali klímából, a Daikin kb. 300.000 és 1.300.000 forint között forgalmaz különböző modelleket.
Bárki is csinálja a "világ legjobb klímáját", attól még hogy egy termékre rá van írva a neve, az még nem lesz mind a legjobb.

A legjobb klíma kiválasztásának második szempontja a típus.

A törvényileg előírt jótállási időn felül, a márka forgalmazója határozza meg az extra jótállás idejét. Nem minden márkához jár extra jótállási idő, nem is mindig teljes körű és a feltételi is különböznek, ezért érdemes alaposan utána nézni a márkaképviselet hivatalos oldalán.

A harmadik szempont, a jótállási idő és a jótállási feltételek.

A japán klímákba nem alapfelszereltség a wifi és az extra szűrők.
A wifi egy kicsit túl van hypeolva, nagyon kevesen használják, ezért a klímák többségében teljesen felesleges, viszont egy nyaralóban, vagy egy olyan üzletben, ami nincs nyitva egész héten, nagyon praktikus lehet a wifi, sőt akár még spórolni is lehet vele egy keveset, ha a hétfői munkakezdés miatt nem kell egész hétvégén 24 fokon járatni az irodai klímát a mindig fázós kolléganők miatt.
Fűtés szempontjából érdekes lehet még a klíma időzítőjének a kezelhetősége. Nem mindegy, hogy napi beállítást igényel, vagy elég egy évben csak kétszer hozzányúlni.

A negyedik szempont, azok az extrák, amiknek tényleg hasznát veszi.

Logikai sorrendben az utolsó szempont lenne a design, de van aki ezzel kezdi és ez talán nem is olyan nagy baj, ha csak hűteni szeretne vele, de ha fűtéshez választ klímát, akkor a lakberendező lesz a legrosszabb és egyben a legdrágább tanácsadója.

Tegye fel kérdéseit a Klímás fűtés Facebook csoportban:

Kattintson a képre és jelentkezzen Ön is.

Olvasson tovább:

Kattintson a képre és a főoldalra jut.