A klímás fűtés logója

Hogy ne fázzon rá a klímás fűtésre

Mi az OEM klíma?

Aki már egy kicsit is keresgélt az internetes fórumokon a klíma márkák között, biztosan olvasott olyanokat, hogy az áruházi Tosot, valójában egy Gree klíma, az MDV pedig Midea, csak olcsóbb. Hogy lehet az, hogy az egyik azonos a másikkal és mégis olcsóbb? Féligazságok és pletykák helyett nézzük a klíma piac sajátosságait:

A kínai klímagyárak európai szemmel nézve város méretűek. Olyan hihetetlen kapacitással ontják magukból a termékeiket, hogy bármit ráírnak, csak vegyék meg. Sőt, ha kell, ezt-azt változtatnak is rajta, vagy esetleg a vevő kedve szerint legózhat a meglévő alkatrészekből.
A gyári átcímkézés egy bevett módszer más használati cikkek esetében is, az ilyen brandekre használják az OEM (Original Equipment Manufacturer) kifejezést. Nem tudjuk, hogy jobbak, vagy rosszabbak a gyár eredeti termékeinél, de nem is szabad egyenlőségjelet tenni közéjük.

Fontos kiemelni, hogy az OEM esetében nem egy termék kihelyezett gyártásról van szó, hanem egy meglévő, jellemzően kínai tervezésű és gyártású klímát, még a gyárban, a megrendelő kérésére átmatricáznak.

A nagy klímagyártóknak a márkajelzése egybe rajzolva.
Tipikus OEM klíma gyártók

A fenti képen a három legnagyobb OEM termékeket gyártó kínai klímagyár logója látható. A Magyarországon forgalmazott klíma márkák túlnyomó többsége ezekből a gyárakból kerül elő. Így lehetséges, hogy bár Magyarországon soha nem gyártottak split klímákat, mégis létezett egy rövid ideig Hajdu klíma a Midea jóvoltából.

A magyar Hajdu márkajelzés egy kínai klímán.
A Hajdu klíma egy Midea OEM volt

Több csoportba oszthatjuk az OEM klímákat a márkájuk keletkezése szerint: Ismert márkák, mint pl. a Whirlpool, a Bosch, a Vaillant, vagy akár a Hajdú, a saját barandjük erejét felhasználva kereskednek olyan termékekkel, amelyek gyártási technológiájával nem rendelkeznek.

Kereskedők saját maguknak építenek egy új brandet ahol az eredeti gyártó cég akár a termékpaletta kínálatán belül is változhat. Például Fisher név alatt találhatunk Midea és Gree gyártmányú klímákat is, vagy az Rcool néven eleinte Gree, majd AUX klímákat árultak.
Maga a gyártó is kiadhat egy olcsóbb változatot a termékeiből, ha szeretné lefelé is bővíteni a termékpalettáját, de a saját brandjét nem akarja rombolni az alacsonyabb minőséggel. Erre példa a Midea által gyártott és forgalmazott MDV, vagy a Gree olcsó barkácsáruházas modelljei Tosot néven.
Előfordult már az is a világtörténelemben, hogy az egyik klímagyártó rendelt átmatricázott légkondikat a saját konkurenciájától. Jó pár éve, a Daikin szerette volna kiszolgálni a kevésbé tehetős vásárlókat is, ezért berendelt egy olcsóbb klímát a Gree aktuális termékpalettájáról.

Sokakat megtéveszt a készülékek hasonlósága. Ha levesszük egy Midea Blanc, egy MDV, vagy egy Fisher Summer beltéri egységnek a fedlapját, akkor pontosan ugyan azt a kasznit látjuk magunk előtt, de ez nem jelenti azt, hogy belül is ugyan az a műszaki tartalom van. Abból, hogy a Tosot kültéri egységekbe szerelt kompresszoron Gree logó van, még nem következik, hogy ugyan arra képes a készülék, mint valamelyik Gree márkanév alatt forgalmazott modell.

Az OEM márkák nem feltétlenül olcsóbbak, vagy rosszabbak, mint a gyártók saját márkás készülékei, melyeknek van hazai képviseletük, de általánosságban elmondható, hogy az olyan márkák, amik mögött felvállaltan egy gyártó áll, jobb és stabilabb szervizháttérrel rendelkeznek.

A klíma márkája önmagában még nem határoz meg minőséget és összehasonlítási alapot, de ez már egy másik cikk témája:
A modell számít, nem a márka >>>

Forduljon bizalommal partnereink felé.

Szeretne az oldalon reklámozni?
Itt nem kell konkurálnia más vállalkozásokkal, megyei, kizárólagos partnereket keresünk. Kérjen ajánlatot egy megye megjelölésével >>> klimasfutes@gmail.com

Tegye fel kérdéseit a Klímás fűtés Facebook csoportban:

Kattintson a képre és jelentkezzen Ön is.

Olvasson tovább:

Kattintson a képre és a főoldalra jut.