A klímás fűtés logója

Hogy ne fázzon rá a klímás fűtésre

Mi az OEM klíma?

Aki már egy kicsit is keresgélt az internetes fórumokon a klíma márkák között, biztosan olvasott olyanokat, hogy az áruházi Tosot, valójában egy Gree klíma, az MDV pedig Midea, csak olcsóbb. Hogy lehet az, hogy az egyik azonos a másikkal és mégis olcsóbb? Féligazságok és pletykák helyett nézzük a klíma piac sajátosságait.

A kínai klímagyárak európai szemmel város méretűek. Olyan hihetetlen kapacitással ontják magukból a termékeiket, hogy bármit ráírnak, csak vegyék meg. Sőt, ha kell, ezt-azt változtatnak is rajta, vagy esetleg a vevő kedve szerint legózhat az alkatrészekből.
A gyári átcímkézés egy bevett módszer más használati cikkek esetében is, az ilyen brandekre használják az OEM (Original Equipment Manufacturer) kifejezést. Nem tudjuk, hogy jobbak, vagy rosszabbak a gyár eredeti termékeinél, de nem is szabad egyenlőségjelet tenni közéjük.

A nagy klímagyártóknak a márkajelzése egybe rajzolva.
Tipikus OEM klíma gyártók

A fenti képen a három legnagyobb OEM termékeket gyártó kínai klímagyár logója látható. A Magyarországon forgalmazott klíma márkák túlnyomó többsége ezekből a gyárakból kerül elő. Így lehetséges, hogy bár Magyarországon soha nem gyártottak split klímákat, mégis létezett egy rövid ideig Hajdu klíma a Midea jóvoltából.

A magyar Hajdu márkajelzés egy kínai klímán.
A Hajdu klíma egy Midea OEM volt

Több csoportba oszthatjuk az OEM klímákat a márkájuk keletkezése szerint: Ismert márkák, mint pl. a Whirlpool, a Bosch, vagy akár a Hajdú, a saját barandjük erejét felhasználva kereskednek olyan termékekkel, amelyek gyártási technológiájával nem rendelkeznek.

Kereskedők saját maguknak építenek egy új brandet ahol az eredeti gyártó cég akár a termékpaletta kínálatán belül is változhat. Például Fischer név alatt találhatunk Midea és Gree gyártmányú klímákat is.
Maga a gyártó is kiadhat egy olcsóbb változatot a termékeiből, ha szeretné lefelé is bővíteni a termékpalettáját, de a saját brandjét nem akarja rombolni az alacsonyabb minőséggel. Erre példa a Midea által gyártott és forgalmazott MDV, vagy a Gree olcsó barkácsáruházas modelljei Tosot néven.
Előfordult már az is a világtörténelemben, hogy az egyik klímagyártó rendelt átmatricázott légkondikat a saját konkurenciájától. Pár éve a Daikin szerette volna kiszolgálni a kevésbé tehetős vásárlókat is, ezért berendelt egy olcsóbb klímát a Gree aktuális termékpalettájáról.

Sokakat megtéveszt a készülékek hasonlósága, ha levesszük egy Midea Blanc, egy MDV, vagy egy Fisher Summer beltéri egységnek a fedlapját, akkor pontosan ugyan azt a kasznit látjuk magunk előtt, de ez nem jelenti azt, hogy belül is ugyan az van. Abból, hogy a Tosot kültéri egységekbe szerelt kompresszoron Gree logó van, még nem következik, hogy ugyan arra képes a készülék, mint valamelyik Gree márkanév alatt forgalmazott modell. Az OEM márkák nem feltétlenül olcsóbbak, vagy rosszabbak, mint a gyártók saját márkás készülékei, melyeknek van hazai képviseletük, de általánosságban elmondható, hogy az olyan márkák, amik mögött felvállaltan egy gyártó áll, jobb és stabilabb szervizháttérrel rendelkeznek.

A klíma márkája önmagában még nem határoz meg minőséget és összehasonlítási alapot, de ez már egy másik cikk témája:
A modell számít, nem a márka >>>

Forduljon bizalommal partnereink felé.

Szeretne az oldalon reklámozni?
Itt nem kell konkurálnia más vállalkozásokkal, kizárólagos területi partnereket keresünk. Kérjen ajánlatot egy város, vagy megye megjelölésével >>> klimasfutes@gmail.com

Tegye fel kérdéseit a Klímás fűtés Facebook csoportban:

Kattintson a képre és jelentkezzen Ön is.

Olvasson tovább:

Kattintson a képre és a főoldalra jut.