A klímás fűtés logója

Hogy ne fázzon rá a klímás fűtésre

Fűtése használt klímák karbantartása

A fűtési lehetőségek közül, a vegyes tüzelésű fűtést követően, a klímás fűtésnek van a legnagyobb karbantartási igénye. A karbantartás elmaradásával úgy csökken a klíma teljesítménye, hogy közben megnő a fogyasztása, zavaróvá válik a készülék hangja és romlik a lakás levegőjének minősége.

A beltéri egység elkoszolódása és tisztítása

A hűtési és fűtési üzemmódban egyaránt koszolódik a klíma belseje, de más ütemben és más jelleggel. Fűtési üzemben a beltéri egység száraz és meleg, a hőcserélő hőmérséklete eléri 60°C-ot. Ilyen körülmények között elpusztulnak a penészgombák, elpusztul a Legionella baktérium, még az egyébként rendkívül ellenálló biofilm is cserepesre száradva pereg ki a kondenztálcából.

A klíma kompakt szűrőit gyakran kell tisztítani

Azok az organizmusok, melyek hűtési szezonban ideális élőhelyet találnak a beltéri egység belsejében, a fűtés bekapcsolásával elpusztulnak, újabb baktériumok és gombák pedig az első hűtési üzemig nem tudnak megtelepedni a klímában. A készülék nem válik sterillé, mivel az elpusztult gombák és baktériumok benne maradnak a szerkezetben, de a klíma fertőzési kockázata elhanyagolhatóvá válik.

A fűtésre használt klíma nem fertőz, ezért értelmetlen fertőtlenítő szerekkel befújkálni, viszont az alapos tisztítás elmaradása esetén, idővel kellemetlen szagot áraszthat a meleg alkatrészeken lerakódott koszréteg, illetve allergiás tüneteket válthat ki az arra érzékenyeknél.

Egy fűtési szezon alatt, októbertől áprilisig, vagy még inkább szeptembertől májusig, a klíma beltéri egysége könnyedén átforgat magán fél millió köbméter levegőt, a kültéri egységen pedig ennek a többszöröse kering át. A nagyméretű lebegő szennyeződések megakadnak a klíma kompakt szűrőin, a kisebb részecskék többsége pedig egyszerűen átmegy a klíma belsején. A száraz és ideális esetben tiszta, sima felületeken sokkal nehezebben tapad meg a szennyeződés, mint a már elkoszolódott felületeken, ezért érdemes a fűtésre használt klímák tisztítását őszre időzíteni.

A lakások levegője a konyhai zsír és olaj gőzökön kívül tartalmazhat olyan, könnyen tapadó szennyeződéseket, mint a gyertya viasz, vagy az elektromos cigaretta gőze, a hajlakk, a dezodorok és a különböző lakás illatosítók permete, vagy kipárolgása. A különböző zsíros gőzök könnyen megtapadnak a klíma belsejében és megváltoztatják a felületeket. A tiszta, sima felületből ragacsos, majd porózus felület válik és felgyorsul az elkoszolódás.

Az elkoszolódás folyamata és mértéke sokkal lassabb fűtési üzemben, mint hűtés vagy párátlanítás közben, de a lényegesen hosszabb és folyamatos üzem miatt a csak fűtésre használt klímák is igénylik a rendszeres tisztítást.

penészes mókuskerék
A hűtés beindításakor a lerakódásokon penésztelepek alakulnak ki

A klímák rendszeres és alapos tisztítására, a klímamosás eredményesen és hosszútávon alkalmazható módszer. A megfelelő vegyszer és az erős vízsugár együttes használata, a burkolat és légterelő elemek eltávolításával, lehetővé teszi a klíma eredeti állapotának visszaállítását.

Nem győzőm felhívni a figyelmet, hogy az olcsó, alacsony nyomású akkumulátoros mosók, a gőztisztítók és a klímatisztító szer helyett használt illatosított fertőtlenítők, nem alkalmasak klímatisztításra.

A klíma szűrőinek tisztítása

A mosható, kompakt szűrők tisztítása nem igényel különösebb szakértelmet, illetve viszonylag gyakran kell elvégezni, ezért ez a tulajdonos feladata. A kompakt szűrők is képesek elzsírosodni, háztartási vegyszer és folyóvíz segítségével célszerű tisztítani, a porszívó csak a por egy részét távolítja el.

A koszos szűrők lefogják a ventilátort, ezért több problémát is okoznak:

A szűrők tisztításának gyakorisága a levegő minőségétől függ, még helységenként is változhat, ezért nincs rá általános szabály. Ha még nem rendelkezik rutinnal, akkor eleinte célszerű kéthetente tisztítani, majd ha nem tapasztal különösebb elkoszolódást, akkor lehet növelni a szűrők ellenőrzési idejét.

A klíma kompakt szűrői.

A kültéri egység tisztítása

A hőcserélőre rakódott por, korom és nyírfa termés nagyobb mennyiségben képes lefogni a kültéri egység ventilátorát és már a hűtési szezonban is okozhat teljesítmény csökkenést. A klímás fűtés rendkívül érzékeny a levegő hőmérsékletére és páratartalmára. A koszos kültéri hőcserélő hamarabb jegesedik és leolvasztáskor nehezebben folyik le róla a víz, rosszabb esetben visszafagy.

A klíma kültéri egység mosása.
A kültéri egység tisztítása

Fűtési szezon előtt érdemes lemosni a lamellákra rakódott nyári port és egyéb szennyeződéseket. A kültéri egység mosása rendkívül egyszerűnek tűnik és valóban az is, annak, aki tudja, hogy mit és hogyan kell csinálni, de tapasztalat nélkül senkinek sem ajánlom. Tipikus probléma, hogy a slaggal bele döngölik a lamellák közé a nyárfatermés szöszmöszét, de találkoztam már eláztatott vezérlőpanellel is.
Általában az ügyfeleimnek meg szoktam mutatni, hogy lehet hatékonyan és biztonségosan kimosni a kültéri egységet, mert úgy gondolom, hogy nem ez az a művelet a klíma karbantartás folyamatában, ami miatt klímaszerelőt kell hívniuk.

A szigetelés ellenőrzése

A klíma kalorikus csövei és a kinti levegő hőmérséklete között átlagosan 60° különbség van télen, ezért a fűtésre használt klímák csövezését dupla hőszigeteléssel szokták ellátni. A csövek szigetelését kikezdhetik a madarak, vagy ha nincs ellátva UV védelemmel, akkor a nap sugarai porlasztják el.

A hűtőközeg ellenőrzése

A hűtőközeg ellenőrzése a kalorikus rendszer megbontásával jár.
Ha a szerelő, az öt éves jótállási idő alatt, az évi kétszeri előírt karbantartásnál, összesen nyolcszor csatlakozik rá a rendszerre, akkor a jótállás lejártával, jó eséllyel gázhiányos lesz a klíma.
Nyomásmérő órát, csak olyan indokolt esetben csatlakoztatunk split klímákra, mint a látványos teljesítmény csökkenés, vagy az egyébként indokolatlan jegesedés.

Mikor érdemes kittisztíttatni a klímát?

A fűtési szezon elején, de ha számottevő mértékben használja hűtésre is, akkor a hűtési szezon előtt is szükség lehet rá. A tavaszi klímatisztítást érdemes minél korábbra, inkább a tél végére időzíteni, mert az első meleg napok megérkezésével olyan ugrás szerűenn megnő az igény a klímatisztítási szolgáltatásokra, hogy azt lehetetlen kiszolgálni. Ilyenkor jelennek meg a piacon azok a "karácsonyfa árusok" akik misztikus varázslatokkal kápráztatják el a laikus klímatulajdonosokat.

Ha jelentős mértékben hűtésre is használja a klímáját, akkor a tavasszal is érdemes kitisztíttatni, viszont a tavaszi klímafertőtlenítésnek nincs értelme. A száraz, poros felületre fújt alkoholos fertőtlenítőszerek nem változtatnak a klíma állapotán, nincs mit elpusztítania, legfejjebb csak jobban megkötik a port a belső felületeken.

Ki végezheti el a garanciális klímatisztítást?

Hivatalosan csak a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrált cégek szakképzett klímaszerelői nyúlhatnak a klímához. Elvileg minden klímaszerelő vállalkozó rendelkezik ezzel a jogosítvánnyal.
A törvényileg előírt, az eladót kötelező, érték függően 1-3 éves jótállásnak és a márka importőr által biztosított extra garanciának nem feltétele, hogy a telepítő cég végezze a karbantartást, de az elvégzett karbantartásokat minden esetben számlával kell igazolni.
A telepítő/eladó által adott, a törvényileg előírt jótálláson felüli, extra jótállás esetleges feltételeit, a klíma jótállási jegyén, illetve az árajánlatban olvashatja.

A fűtési rendszerek karbantartásának ára a klímás fűtés esetében a legmagasabb. Ügyfeleim elmondása és a saját tapasztalataim szerint két féle szolgáltatás létezik: vagy sokba kerül, vagy olcsó, de nem ér semmit.
A felületes munka egy lassan, de biztosan elkoszolódó klímát eredményez, míg a jó minőségű, de csak ritkábban megrendelt szolgáltatás képes fenntartani egy folyamatosan megújuló, használható állapotot.

Sipos Ákos
Klímatisztítás specialista
legkonditisztitas.hu

Olvasson még többet a klímás fűtésről:

Kattintson a képre és a főoldalra jut.