A klímás fűtés logója

Hogy ne fázzon rá a klímás fűtésre

A klímás fűtés hátrányai

Egy befektetés tervezésénél tisztában kell lenni az összes felmerülő problémával, ahhoz hogy megfelelően tudjon mérlegelni.
A klímás fűtés elsősorban a gázfűtéshez viszonyítottan alacsony bekerülési költségének köszönheti az egyre növekvő népszerűségét, de nem minden esetben ez az ideális választás.

Túl nagy ház, túl kicsi szoba

Egy nagyobb épületbe, a komfortos hő elosztás miatt több kisebb készüléket kell telepíteni, ami egy bizonyos mennyiség felett már inkább a hőszivattyú beépítésének kedvez. Egy akkora házba, ahová legalább 5 db klímát kell beépíteni, a bekerülési költség már nagyon közel van egy hőszivattyú telepítéséhez, ami a radiátorok, vagy felületfűtés segítségével az összes helységet kifűti.
Kisebb szobákban sokkal zavaróbb a légkondi keltette légmozgás, könnyebben fordulhat elő nagyobb hőingadozás, vagy a gép sűrű ki-be kapcsolgatása. Természetesen légcsatornázható, vagy parapet beltéri egységekkel a problémák megkerülhetőek, de ezeknek a modelleknek magasabb a bekerülési költsége.

WC és fürdőszoba fűtése

A WC-be és a fürdőszobába nem szerencsés klímát telepíteni, egyrészt a helységek mérete miatt, másrészt a fürdőszoba gőz hatása is vitatott a klíma elektronikájára. A fürdőszobai klímahasználat legnagyobb ellenérve a ventilátor huzat, ami még ha meleg levegőt is fúj, kellemetlen érzés vizes testtel.
A klímával fűtők, többségében infra panellel, vagy elektromos hősugárzóval oldják meg a vizesblokkok fűtését, ami mindkét esetben a létező legdrágább fűtési forma.

Zaj és huzat

A legtöbb klíma ventilátorát le lehet állítani a fűtési ciklusok között, de így is a nap egy jelentős részében fújni fogja a levegőt, ami némi huzattal és zúgással jár. A huzat ereje és a szélzaj némileg szabályozható, de egy észrevétlenül fűtő radiátorhoz képest határozott különbséget tesz. A légkondicionálók hangereje minden termékismertetőben elérhető és így összehasonlítható adat.
A zaj kapcsán meg kell említeni a rendszeres, automatikus leolvasztásokat. Időnként leáll a fűtés, és a kültéri egységre lerakódott jég leolvasztásához egy kis hőt von el a kültéri egység a beltéri egység segítségével, úgy hogy néhány pillanat alatt kb. 50° hőmérséklet különbség megy végbe a beltéri egység hőcserélőjében. Ilyenkor a beérkező hűtőközeg halmazállapot váltásának hangja az belobbanó ejtőernyő, vagy a vitorlavászonba kapó szél hangjától a teaforraló bugyogásáig változik, márkától és modelltől függően. Ritkán, maximum két másodpercig tart, de határozott hang.

Havas, jeges klíma.
Hidegben csökken a klíma fűtő teljesítménye

A külső hőmérséklet befolyása

A split klíma egy levegő-levegő hőszivattyú, így a külső levegő hőmérséklete erősen befolyásolja a gép fogyasztását, a teljesítményét, sőt a működési tartományát is.
A nem fűtésre optimalizált klímák, a keményebb fagyok beálltával nem fogják tudni kiszolgálni az épület hőigényét, így a jellemzően olcsóbb klímák mellé gondoskodni kell tartalék fűtésről.

Karbantartási költségek

Míg egy hagyományos központi fűtésnél számolhatunk évente egy kazán tisztítást, 5-6 évente radiátor tisztítást és kb. 10 évente egy fűtési rendszer mosást, addig a fűtésre használt klímáknál az éves klímatisztítás elmaradása érezhető változást hozhat mind a lakás levegőjének minőségébe, mind a klíma teljesítményben. Nagyon óvatos becslések szerint is a klímás fűtés karbantartása majdnem a duplája a központi fűtés karbantartásának.

Áramszünet

Az áramszünet nincs befolyással a konvektoros fűtésre, a cirkót pedig egy szünet mentes tápról is lehet üzemeltetni, de sajnos a klíma áramfelvételét legfeljebb csak egy jól méretezett aggregátorról lehetne biztosítani.
A klímának nincs hőtároló képessége és így az egyik előnye, a gyors fűtés nagy hátránya, hogy nincs benne tartalék. Ha biztosra akar menni, akkor egy kandalló, vagy cserépkályha lehet a ház ideális tartalék fűtése a klímák mellé.

Klímát, csak attól a klímaszerelőtől szabad vásárolni, aki felszereli.

Forduljon bizalommal partnereink felé.

Szeretne az oldalon reklámozni?
Kérjen ajánlatot egy város, vagy megye megjelölésével >>> klimasfutes@gmail.com

Tegye fel kérdéseit a Klímás fűtés Facebook csoportban:

Kattintson a képre és jelentkezzen Ön is.

Olvasson tovább:

Kattintson a képre és a főoldalra jut.