A klímás fűtés logója

Hogy ne fázzon rá a klímás fűtésre

Elektromos fűtési rendszerek

A napelemek terjedésével és az épületek szigetelésének fejlődésével, egyre népszerűbbé váltak az elektromos fűtési rendszerek. A sokféle kivitelben és sokoldalú felhasználásra gyártott elektromos fűtő berendezések, ideális kiegészítői lehetnek, a klímás fűtésnek.

A termékpaletta olyan széles, hogy van ami pár ezer forinttért levehető a polcról és elég csak bedugni a konnektorba, hogy befűtsön egy kis szobát, és van, ami több millió forintba kerül, több szakma szerelője kell a telepítéséhez, de befűti az egész házat, meleg vizet ad, akár hűt is és arányaiban csak negyed annyit fogyaszt, mint az előbbi példa.
Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy az adott feladat ellátására melyik elektromos fűtés fajta nyújtja az ideális megoldást.

Az elektromos fűtések csoportosítása

Működésük szerint az alábbi három alapvető csoportba oszthatjuk az elektromos fűtéseket:

Fogyasztásuk alapján két csoportot különböztethetünk meg. Az ellenállás alapú és az infrás fűtések fogyasztása azonos a leadott teljesítményükkel, 1kWh felvett elektromos áramból 1kW hőenergiát állítanak elő, ezért a jóságfokuk (COP) 1W/W, míg a hőszivattyús fűtések jóságfoka 3-6W/W között mozog.
Magyarul a hőszivattyús fűtések ugyan annyi hőenergiát jóval kevesebb elektromos áram felhasználásával, tehát olcsóbban állítanak elő, mint a többi elektromos fűtés.

A hősugárzók

A legegyszerűbb elektromos fűtőtest, egy védőburkolattal ellátott fűtőszál, ami hirtelen nagy teljesítményt képes leadni.
Az olajradiátor, a norvég fűtőpanel, az elektromos konvektor, és még a villanybojler is így működik, csak másként adja le a hőt és más csomagolásba bújtatták. Alapvető lényegi különbséget csak a speciális felhasználási lehetőségeik és a hőtároló képességük jelent, de a fogyasztásuk ugyan olyan magas.

Egyszerű, barkács áruházban kapható ventilátoros hősugárzók
Ventilátoros hősugárzók

Az olaj radiátor

Külsőleg teljesen olyan, mint egy régebbi típusú öntöttvas radiátor, csak jóval kisebb és kerekekre szerelték, mivel kimondottan mobilitásra lett tervezve. A radiátortest olajjal van feltöltve, ami megakadályozza, hogy a koncentrált hősugárzás miatt felgyújtson valamit.

A norvég panel

A norvég panel, vagy fűtőpanel annyit tud egy retro hősugárzóhoz képest, hogy lényegesen kulturáltabb megjelenésű, van benne Wi-Fi és sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek a konvekciós hő leadásra, így nem égeti szénné azt, aki véletlenül hozzáér. Felületi hőmérséklete legfeljebb 80°C, de kapható biztonságosabb, 50-60°C-ra maximalizált készülékek is. Fröccsenő víz ellen védett kivitelben is gyártják, direkt fürdőszoba fűtésre tervezve.
Telepítése nem igényel szerelőt, egyszerűen a konnektorba csatlakoztatható.

Modern, elektromos fűtőpanel
Diszkrét megjelenésű elektromos fűtőpanel

A hőtárolós elektromos konvektor

A hőtárolós elektromos konvektor, vagy elektromos kályha olyan megnövelt hőtároló kapacitással rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy a kedvezményes díjszabású, vezérelt áramról (régebben: éjszakai áram) is komfortosan működtethetőek legyenek.

Régi elektromos kályha
Retro hőtárolós elektromos kályha

Az elektromos kazán

Ránézésre olyan, mint egy kisebb fali kazán, csak kémény és gázcső nélkül. Bármilyen, meglévő fűtési rendszerre csatlakoztatható, akár egy vegyes tüzelésű kazán, vagy vízteres kandalló mellé is. Rendkívül széles választékban, 3 és akár 300kW közötti teljesítménnyel gyártják.
Használati víz melegítős és sima cirkó kivitelben is kapható. Kiválasztásánál érdemes odafigyelni, hogy több modellt is forgalmaznak keringető szivattyú és tágulási tartály nélkül, így ezeknek az ára csalóka lehet.
Előnye a gázkazánnal szemben, hogy meg lehet spórolni a kéményt, valamint a hivatalos kéményes és gázos papírmunkák árát és átfutási idejét, ami több százezer forintra és akár 1-2 hónapra is tehető.

Burkolat nélküli elektromos kazán
Fapados kivitelű elektromos kazán

Az infra panel

Infra sugárzással melegíti fel a tárgyakat, akár több méteres távolságból is ezért nagyobb helységek részleges, célzott fűtésére használható. Könnyen telepíthető, relatív kis teljesítményű, 100-700W-os, 1-2 centiméter vastagságú, szemcsés, többnyire egyszerű megjelenésű, fehér, kb. fél négyzetméteres lap. Felületi hőmérséklete kb. 100°C

Az infra fűtés sugárzott hőt ad, mely nem a levegőt, hanem a tárgyakat melegíti, ezért alkalmas egy helység részleges fűtésére. Fogyasztása pontosan annyi, mint az ellenállás fűtéseké 1W/W.

Az infra film

Rendkívül vékony, hajlékony fólia, állmennyezetbe, falba, vagy akár laminált padló alá is telepíthető. Alacsony, négyzetméterenként 100-200W közötti teljesítménnyel.

Vékony, hajlékony fűtő fólia
Infra fólia

Az infra sugárzók

A mennyeztre, vagy magasan az oldalfalra telepíthető, nagyteljesítményű, 1000-4000W-os infrasugárzó, koncentrált helyi melegítésre alkalmazható. Például a tévé fölé szerelve és a kanapéra irányítva csak ott melegít ahol szükséges. Az akár 380°C felületi hőmérséklete miatt, minimum 70cm védőtávolságot kell tartani előtte.
A mostanában népszerű sötétsugárzó, nevét arról kapta, hogy nincs látható fénye, mint az inkább ipari és mezőgazdasági felhasználású nagy teljesítményű infrasugárzóknak.

Burkolat nélküli elektromos kazán
Infra sötétsugárzó

A split klíma

Relatív könnyen és gyorsan telepíthető, helységenkénti fűtésére alkalmas, alacsony fogyasztású, hűtésre is használható egység. A split klímákon belül megkülönböztetünk téliesített és fűtésre optimalizált klímákat illetve vannak olyan klímák amik csak az enyhe, átmeneti időben képesek megbízható fűtésre.

A hőszivattyúk

A levegő-víz, talaj szondás, vagy talaj kollektoros hőszivattyúk egy teljes családi ház fűtését és meleg víz ellátását kiszolgálják, valamint opcionálisan, az épület hűtését is el tudják látni. Az elektromos fűtések közül a legnagyobb befektetés, ugyan akkor komfortos és a leg gazdaságosabban üzemeltethető rendszer.

A föld hőjét használó hőszivattyú
Geotermikus hőszivattyú

Az ablakklímák és mobilkímák is hőszivattyús elven működnek, van ahol kényszermegoldásként használják is fűtésre, de fogyasztásuk nem versenyképes és az üzemeltetésük rendkívül kényelmetlen.

Megosztás

Ha klímás fűtés mellé választ kiegészítő elektromos fűtést, kérdezze klímaszerelőjét, melyik helységbe mit ajánlana.

Tegye fel kérdéseit a Klímás fűtés Facebook csoportban:

Kattintson a képre és jelentkezzen Ön is.

Olvassa el a többi cikkünket is:

Kattintson a képre és a főoldalra jut.