A klímás fűtés logója

Hogy ne fázzon rá a klímás fűtésre

Mivel tud többet egy fűtésre optimalizált klíma, mint a téliesített klímák?

Kezdjük azzal a ténnyel, hogy az elmúlt 5 évben forgalomba került, mindegyik klímával, bizonyos külső hőmérsékletig lehet fűteni. Mivel a split klímák levegő-levegő hőszivattyúként működnek, erősen befolyásolja teljesítményüket és működési határukat a külső levegő hőmérséklete.

A műszaki adatlapon külön jelölik a hűtési és a fűtési működési tartományt, melyből az utóbbi, a jelenleg kapható, R32-vel töltött klímák között -15 és -30°C között mozog. Ha pusztán csak ennek az egy adatnak alapján kellene választanunk, akkor nagyon egyszerű dolgunk lenne, de sajnos ez még túl kevés információ.

Grafikon az OMSZ weboldaláról
Ritkul a zord napok száma.

A téliesített klímák

Ha a fűtési üzem kihívásai, a víz fagyása és az olaj dermedése nincs megfelelően kezelve, akkor a működési zavarok mellett, a klíma meghibásodását is okozhatja.

Csepptálca fűtés
Ha a fűtési ciklusokat megszakító leolvasztásokkor keletkező, több liter víz nem tud gyorsan távozni a kültéri egység csepptálcájából, akkor belefagy és idővel olyan vastagra duzzasztja a jégréteget, hogy hozzáérhet a ventilátorhoz. A jég, vagy eltöri a műanyag lapátot, vagy megállítja és leég a ventilátor motor.

A téliesített klímákban nagyobb és több kifolyási lehetőség van a tálca alján, illetve a tálcában egy elektromos fűtőszál gondoskodik arról, hogy az olvadékvíz ne fagyjon bele a hideg fémtálcába.
Ilyen fűtőszálat utólag is be lehet építeni a klímába, amit aztán egy, vagy két termosztáttal lehet vezérelni.

Karter fűtés
A csepptálca fűtéshez hasonló elektromos fűtőszál melegíti a kompresszor alját, hogy a kompresszorban lévő olaj ne dermedjen meg és indításnál, nagyobb hidegekben is megfelelő kenést biztosítson.
Az olcsóbb klímáknál fűtőszál helyett azt a megoldást alkalmazzák, hogy olyan gyenge áramot vezetnek a kompresszorba, amitől a motor még nem indul el, viszont annyi hőt termel, ami elég az olaj melegítéséhez.
A karterfűtés ilyen megoldásának hátránya, egy halk, de folyamatos, idegesítő sípolás a kültéri egységből.

Fűtésre optimalizált klímák

Míg a téliesítésnek egy kicsit tuning jellege van, addig a fűtésre optimalizált klímákat, direkt fűtésre tervezik. Más, erősebb kompresszort kapnak, más a vezérlésük, és egy kicsit más a hűtőkör is. Túlméretezik a kültéri egységüket, nagyobb hőcserélőt kapnak, így nem csak az üzemi tartományuk csúszik a komolyabb fagyok irányába, de a teljesítményüket is és a hatásfokukat is jobban tartják. Jóval magasabb az áruk, mint a téliesített klímáknak, viszont cserébe szélsőséges viszonyok között is megbízhatóan működnek, a fogyasztásuk is kedvezőbb és kevésbé éreztetik a klímás fűtés hátrányait.

klíma alkatrészek összehasonlítása
Egy fűtésre optimalizált és egy téliesített klíma szűrője és légterelője. Azonos márka, azonos teljesítmény, mégis más méret.

Csak az alacsonyabb fogyasztásuk miatt nem biztos, hogy megéri kifizetni a jóval magasabb árat, mivel klímánként és fűtési szezononként 10.000Ft megtakarítást sem lehet elérni, míg az árkülönbözet több mint 100.000Ft is lehet. A fenti ábrát nézve, az alacsonyabb működési tartomány sem indokolja a plusz kiadást, mivel egyre ritkább a zord, azaz a -10°C alatti hőmérséklet télen.
Az igazi indok, ami a fűtésre optimalizált klímák mellett szól az a megbízhatóság. Az a kényelem, hogy nem kell tartalék fűtésről gondoskodni és nem kell "időnként ránézni", mert rendszeres karbantartás mellett, mindenkor el tudja látni a lakás fűtését.

Így válasszon klímát fűtéshez:

Egy hűtésre tervezett klíma hiába fűt papír szerint -10°C alatt, ha a hőmérsékleti határértéke közelében, már maximális áramfelvétel mellett is csak kis teljesítményt ad le miközben a meghibásodási esélye is nő.
A téliesített klímák már akár -15°C alatt is képesek fűteni, de a teljesítményük csökkenhet a komolyabb fagyok idején, így előfordulhat néhány olyan nap, amikor a lakás megnövekedett hőigényét már nem tudják teljes mértékben kiszolgálni és gondoskodni kell a hő pótlásról, valamilyen tartalék fűtéssel.
A fűtésre optimalizlált klímákra, biztos, hogy rábízhatja a lakását, asszisztálás nélkül végigfűtik a telet és folyamatosan képesek tartani a névleges teljesítményüket.

Az igények és a lehetőségek különbözőek, szerencsére elég széles termék skálán lehet válogatni, így mindenki megtalálhatja a számára optimális választást.

Megosztás

A megfelelő klíma kiválasztásakor egy tapasztalt szakember pótolhatatlan segítség. Ha még nem választott klímaszerelőt, vegye fel a kapcsolatot az Önhöz legközelebbi partnerünknek:

Tegye fel kérdéseit a Klímás fűtés Facebook csoportban:

Kattintson a képre és jelentkezzen Ön is.

Olvasson tovább:

Kattintson a képre és a főoldalra jut.