A klímás fűtés logója

Hogy ne fázzon rá a klímás fűtésre

Olcsó klíma

Két féle olcsó klíma létezik, az egyik azért olcsó, mert nem olyan jó minőség, mint a többi, vagy esetleg csak kevesebbet tud, míg a másikat pedig gyanúsan olcsóbban adják ahhoz képest, mint amennyiért máshol hirdetik.

Azt nyilván senki sem gondolhatja komolyan, hogy kevesebb pénzért ugyan azt a szolgáltatást fogja kapni, na de mi van azzal a klímával, amit az egyik helyen jóval olcsóbban adnak, mint máshol? Ugyan az a márka, ugyan az a típusszám, mégis sokkal olcsóbb a webshoppban mint a klímaszerelő ajánlatában és a Facebookon még ennél is olcsóbban hirdetik.

Gondolhatnánk, hogy ilyen a piac, csakhogy a klímák egy jelentős része árvédett. Ez azt jelenti, hogy az importőr meghatároz egy minimum árat, ami alatt az adott típust nem lehet hirdetni. Ennek az egyik oka, hogy a nyomott árak a telepítés minőségének a rovására mennének.
A végfelhasználó, optimális esetben a klímaszerelőtől vásárolja a készüléket és egy árversenybe nem fognak beszállni a minőségi munkát végző, megbízható klímaszerelő cégek, azok inkább más márkákat fognak ajánlani. Tehát marad a "többi" és így az olcsósággal egyenes arányban nő az importőr garanciális alkatrész cserék miatti kiadása, ami a kisebbik baj lesz, a brand presztízs vesztesége mellett.
Egyik importőr sem akarja azt, hogy lejárassák az általa forgalmazott márkát és a vásárlói, a klímaszerelő cégek, átpártoljanak valamelyik konkurens márkához.

A toprongyos luxus se nem olcsó, se nem kényelmes.
Tipikus olcsó klíma hirdetés

Lássuk, hogy a fent leírtak ellenére honnét van ez az árkülönbség és pusztán csak egy árkülönbségről van szó, vagy érték különbség is van mögötte?

Miért olcsóbb a facebookos klíma?

A Jófogáson és a Facebook marketplacen gyanúsan olcsó hirdetésekkel találkozhatunk. Akár még ON/OFF klímákat is találhatunk, amiket 2015 óta nem lehet forgalomba hozni az Európai Unión belül, de kifutott modelleket és a szomszédos országokban járatos, sohasem hallott OEM márkákat is hirdetnek.
2020-ban az egyik legnagyobb kínai klímagyártó modelljei olyan áron jelentek meg az apróhirdetési oldalakon, méghozzá tömegesen, amennyiért a nagykerben, nagytételben sem lehet megvásárolni. A forgalmazó kénytelen volt megváltoztatni a klímák csomagolását. Ezek a klímák illegálisan vagy legalább is szürkén érkeztek az országba, többnyire Szerbiából, garancia és alkatrész utánpótlás nélkül.

Webshoppos klímák jóárasítva

Vannak olyan webshoppok, ahol nem olyan drasztikus mértékben, mint fentebb írtam, de azért észrevehetően olcsóbbak ugyan azok a klímák, mint máshol. Ezek szlovák vagy román nagykerekből behozott klímák, számla van róluk, de az árral együtt a garancia is sokkal kurtább.
A hazai forgalmazót megkerülő, legálisan importált klímák esetében nem csak az itthon hirdetett extra garancia hiánya a probléma, de az alkatrész utánpótlásuk sincs biztosítva, sőt, például a Gree klímák hazai forgalmazója, nem szolgálja ki a nem tőlük vásárolt klímák alkatrészigényét.

Olcsó áruházi klímák

A barkács és élelmiszer áruházakban is találni olyan klímákat, amik olcsóbbak, mint a piaci átlag, ezek a klímák ennyit érnek, valamelyik kínai klíma gyár OEM-je, mint a TOSOT, az Orion vagy a Whirlpool. Nyilván nem lehet tőlük túl sokat várni és egyébként is lényegesen kevesebb jótállást adnak hozzájuk, mint az átlag 5-10 év.

Az olcsó klímákat nem a szakma krémje telepíti

A klímaszerelésre, a telepítő cégnek, míg a magára a klímára az eladónak kell garanciát vállalnia.

A bizonytalan eredetű, rossz minőségű, kétes hátterű berendezéseket, egy jó szakember nagy ívben elkerüli. Nem tartja a hátát más haszna miatt, nem rontja a hírnevét vitás helyzetekkel, nem magyarázkodik, hogy sajnos ehhez már nincs alkatrész. Egy jó szakembernek van munkája, így nincs rákényszerítve, hogy leszerződjön egy nyomott áron értékesítő áruházzal, vagy webshoppal, aki még az eladott gép hasznát is elviszi előle.
Az ilyen munkákat majd elvállalja az, aki kevésbé válogathat és ezek közül, a kezdő vállalkozó még a szerencsésebb eset.

Az olcsó klímák többsége szerelési hiba miatt megy tönkre.

Egy olyan szakmában, ahol hiány van a jól képzett szakemberekből, nagy szerszámigényű munkát kell végezni és olyan drága alapanyagokkal dolgoznak, mint a vörösréz cső, nem lehet nyomott árakon, fenntartható módon, tisztességes munkát végezni.

Míg a 10 évnél is idősebb, megsárgult, fapados kategóriájú klímák meglepően jól bírják, addig az utóbbi években elindult egy tendencia, miszerint bizonyos olcsóbb gépek jóval a várt élettartamuk előtt meghibásodnak.
Ezeknek a meghibásodások a túlnyomó többsége szerelési hiányosságokra vezethető vissza.

Megérkeztünk az igazi problémához.
A trehány módon felszerelt klímák nagyobb arányban hibásodnak meg, ráadásul, pont ezekre a készülékekre, a jótállást is nehezebb érvényesíteni.

Minden klímaszerelő forgalmaz klímákat. Olyan márkákat, amikben megbízik, ahonnan kap szerviz támogatást, alkatrészt és nem fogja az ügyfél hívogatni, hogy miért nem működik a klímája.
Nem kell drága klímát venni, a jó szakemberek is forgalmaznak olcsóbb gépeket. Minden klíma márkának van mérsékeltebb árfekvésű, úgy nevezett "belépő szintű modellje," ami ugyan olyan garanciális és szerviz háttérrel rendelkezik, mint a magasabb kategóriájú márkatársai.

Klímát, csak attól a klímaszerelőtől szabad vásárolni, aki felszereli.

Megosztás

A megfelelő klíma kiválasztásakor egy tapasztalt szakember pótolhatatlan segítség. Ha még nem választott klímaszerelőt, vegye fel a kapcsolatot az Önhöz legközelebbi partnerünknek:

Tegye fel kérdéseit a Klímás fűtés Facebook csoportban:

Kattintson a képre és jelentkezzen Ön is.

Olvasson tovább:

Kattintson a képre és a főoldalra jut.