A klímás fűtés logója

Hogy ne fázzon rá a klímás fűtésre

Gree Amber Royal vélemények

A 20nm-es nappalinkat 5 éve fűtjük klímával, az első télen egy 3,5kW-os Midea Blancal próbálkoztam, még az akkori R410a-val töltött változatból. Mindenki mondta, hogy ez nem fűtésre való klíma és valóban, tényleg nem fűtésre való. -10°C alatt csak erőlködött, (-15°C volt akkor a működési határa) nem tudta kifűteni az egyébként rosszul szigetelt szobát.
A következő télen lecseréltem egy 3,5kW-os Gree Smart-ra, illetve körbe szigeteltük a házat 15cm eps szigeteléssel. Ez így teljesen megfelelt, csakhogy idő közben a Smart kifutott a Gree termékpalettájáról, ezért lecseréltem a már R32-vel töltött Gree Amberre, de ebből már csak 2.5kW-ost vettem és ez is bőven elég volt.
2020-ban a Gree Amber modellje is kifutott és helyette jött az Amber Grey és az Amber Royal. Nekem a komolyabb műszaki tartalommal rendelkező, fűtésre optimalizált Royal volt a szimpatikusabb, így ugyan arra a csövezésre felkerült a negyedik klíma.

Egy kicsit furcsa lehet, hogy miért cserélgetem így a klímákat. Az a meggyőződésem, hogy egy szakembernek legyenek személyes tapasztalatai arról, amivel foglalkozik. A különböző gyártók termékei évről évre cserélődnek, ezért szerintem nem hiteles, ha egy klímaszerelő szakember 15 évig ugyan azt a készüléket használja és gázcirkóval fűti a házát, miközben a klímás fűtésről beszél az ügyfeleinek.

Gree GWH12YD beltéri egység a dobozában

A cikkben külön választom a véleményemet, mint a klímaszerelő szubjektív véleményét és mint a felhasználó szubjektív véleményeit. Nem szeretném a klíma gyári adatait vizsgálni, vagy felülbírálni, csupán egyszerű megállapításokat teszek a használatáról.
Ha valaki az Amber Royal alapvető műszaki adataira kíváncsi, azt ITT kikeresheti.

A klímaszerelő véleménye

A beltéri egység kicsomagolásakor az volt a benyomásom, hogy tévedésből egy 5KW-os régi Ambert kaptam. Koppra ugyan az mint amit leszedtem, csak kb. 13 cm-vel szélesebb, így a 99,5cm szélességével nem ajánlanám kis szobába, hiába csak 2,5kW-os, kell neki a tér.
A kültéri egység is nagyobb lett, de ott a bel tartalom is látványosan változott.

Gree GWH12YD kültéri egység
Egy 2,5kW-os Gree Amber és a 2,5kW-os Gree amber Royal kültéri egysége.

A fenti képen látható kültéri egységek közötti méretkülönbségből és a hőcserélő plusz sorából másfélszeresre saccolom a kondenzátor növekedését, de az igazi változás a hűtőkör működésében van.

Szerelés szempontjából ugyan olyan, mint az eddigi Gree klímák, a beltéri egység hőcserélője nitrogén nyomás alatt van, a kültéri csomagolásába pedig raknak 2x5m felsaruzott kábelt, amin mindig meglepődök, mert a Vortex klímákhoz csomagolt, előre peremezett gagyi rézcsövet juttatja szembe.

Gree GWH12YD tartozékok

A felhasználó véleménye

A ventilátor akkorát fúj, hogy az 5m-re lévő függöny lobog a szélben, turbó fokozaton pedig vetekszik a hangja a konyhai elszívónk dübörgésével. A legkisebb fordulaton elviselhető és van halk (QUIET) üzemmód is, ezért általában így használjuk, de éjszakára, amikor nem tartózkodunk a nappaliban, automatára kapcsoljuk, had fűtsön rendesen.

Az Amber Royal távirányítója ránézésre ugyan az, mint a régi Amberé, csupán a típusszám utolsó számjegye különbözik, ettől függetlenül oda-vissza használható mind a kettő. A távirányító nekem nem okozott meglepetést, de azért leírom azokat a funkcióit, amik szerintem hasznosak:

A távirányító fedelén találjuk a fontosabb gombokat, alatta pedig a ritkábban használtakat. Van olyan funkció is, aminek már nem jutott saját gomb, ilyen például a FAN gomb hosszan lenyomásával bekapcsolható leszárítás (X-Fan) ami a hűtésből (COOL), vagy szárításból (DRY) kikapcsolt, belül nedves klímát nagyjából leszárítja, úgy, hogy tovább járatja a ventilátort.
Véleményem szerint a 2 perces, alapjáraton forgó ventilátoros leszárítás nem sokat ér, van olyan klíma, amiben még ilyen sincs, de 2021-ben nem ez a viszonyítási alap, hanem az a klíma, amelyikben 20 perces ez az üzemidő.

A távirányító kijelzőjén, a Gree klímáknál megszokott módon van egy óra, ami azért érdekes, mert ehhez lehet állítani az időzítőt. A legtöbb klímagyártó, a visszaszámláló rendszerű, matekozós időzítőt használja, ami szerintem nagyon körülményes. Az óra alapú időzítőkkel percre pontosan lehet ki és bekapcsolni a klímát és elég csak egyszer beprogramozni, onnan kezdve minden nap végre hajtja a parancsot. Kár, hogy nincs az időzítőn napi, vagy legalább hétvégi beállítás, üzletekbe és irodákba nagyon hasznos lenne.

Fűtési tapasztalatok

Leolvasztáskor, a beltéri egység az esti csöndben kimondottan meglepő hangjelenséget produkál, nappal kevésbé tűnik zavarónak, de azért észre lehet venni.

Valamelyik fórumon olvastam, hogy a Royal fűtés közben sűrűn ki-be kapcsolgat, mert nem tud eléggé leszabályozni, ilyesmit nem vettem észre, de jelen esetben 5m szabad tér van előtte és a nappali ajtaja szinte állandóan nyitva van, így van hová fújnia.

Az Amber Royal, az elvárásnak megfelelően, gond nélkül végigfűtötte, az egyébként nem túl zord, de rendkívül hosszúra nyúlt 2021-es, év elei fűtési szezont. A kültéri egység nem jegesedett, még a ködös fagypont körüli időjárásban sem, ami ebben a kategóriában elvárható.

Hálószobába és kisebb helységekbe a hangja, a mérete és a kifújt levegő mennyisége miatt nem ajánlom, de eddig, összességében elégedett vagyok vele.

Felhasználói szempontból még egy lényeges dolgot kell megemlítenem, ami inkább a forgalmazó, mint a termék sajátossága. A 10 éves extra jótállás nagyon jól hangzik, de az évenkénti kötelező 2 dbkarbantartással már elgondolkoztató, hogy a tavalyi 5 éves extra jótállás, az évi 1 karbantartással jobban megérte.
Érdemes utánaszámolni, hogy 10 év alatt mennyit kell kifizetni és ezért a pénzért mit is kap pontosan?

A cikk, a további személyes tapasztalatok alapján frissülni fog. Minden más tapasztalatot és véleményt szívesen veszek.
2021. 9. 19.

Ebben az árkategóriában nem értem, hogy miért virít 5db csiricsáré matrica a beltéri egységen, amiből kettő papír alapú és csak cafatokban lehet levakarni. A kültéri és a beltéri egység gyártási száma is papír alapú matricán van, ami az első alaposabb klímatisztításnál félig leázik.

Az esti csendben több alkalommal is feltűnt, hogy a fűtési ciklus indulásakor, a ventilátor éppen hogy felpörög, pár perc után megáll és olvasztásba kapcsol a klíma. Tehát miután legalább 20 perce állt a gép, pont akkor kezd olvasztani, amikor dolgoznia kéne.

Két év után a beltéri egység ventilátor csapágya halkan susogni kezdett, majd az elviselhetetlenségig hangosodott. A forgalmazó, kérésemre pár napon belül, térítésmentesen küldte a cserealkatrészt.
utolsó frissítés: 2024. február

Megosztás

Gree Amber Royal használati utasítás:

Gree Amber manual

Kapcsolódó cikk: Midea Oasis Plus és Fisher Nordic vélemények

A megfelelő klíma kiválasztásakor egy tapasztalt szakember pótolhatatlan segítség. Ha még nem választott klímaszerelőt, vegye fel a kapcsolatot az Önhöz legközelebbi partnerünknek:

Ne maradjon le a következő cikkről, kövessen a Facebookon:

Tegye fel kérdéseit a Klímás fűtés Facebook csoportban:

Kattintson a képre és jelentkezzen Ön is.

Olvassa el a többi cikkünket is:

Kattintson a képre és a főoldalra jut.