A klímás fűtés logója

Hogy ne fázzon rá a klímás fűtésre

Midea Oasis Plus vélemények

18nm-es, tetőtéri hálószobánkat 3 éve fűtjük klímával, eddig egy 3,5kw-os, Midea Mission II volt felszerelve, ami egyáltalán nem lopta be magát a szívembe. A recsegős műanyagból készült távirányítójának, a beltéri egység csak bizonyos szögből vette a jelét. Fura hangja volt a ventilátorának, néha zörög, hangos a szpíkere (a csipogója), sokkal jobban jegesedett a kültérije mint a többi, stb.
Nem szerettem és mivel idén kifutó modell lett, így már nem volt érdekes számomra. Most egy irodakonténerét hűt-fűt, oda megfelel.

Sokáig gondolkoztam, hogy mit vegyek a helyére. Több különböző klímánk is van itthon, ezért valamilyen, fűtésre használható, más márkájú klímát kerestem, amikor kijött a Midea új szériája. Kis vacillálás után, félre téve az ellenérzéseimet, győzött a kíváncsiság és rendeltem egy 2.5kW-os, Midea Oasis Plust,ami a márka első fűtésre optimalizált modellje.

A cikkben külön választom a véleményemet, mint a klímaszerelő szubjektív véleményét és mint a felhasználó szubjektív véleményeit. Nem szeretném a klíma gyári adatait vizsgálni, vagy felülbírálni, csupán egyszerű megállapításokat teszek a használatáról.
Ha valki az Oasis műszaki adataira kíváncsi, azt ITT kikeresheti.

A klímaszerelő véleménye

A beltéri egységnek egészen igényes a csomagolása, legalább 2 éve nem szereltem Mideát, azóta több lett a papír és eltűnt a hungarocell. A szokásos aprólék egy zacsiban a beltéri egység mellé van csomagolva, ebben találjuk a WIFI sticket is.
A beltéri és kültéri egység csonkjain lévő hollandik nincsenek meghúzva, sőt, van amelyik mozog, így természetesen a beltéri egység nincs is nitrogén nyomás alatt, ahogy azt egy másik kínai gyártó beltéri egységeinél megszoktam. -1pont
A beltéri konzolon felhajtható, kitámasztó lábak vannak, hogy könnyebb legyen a bekötni. +1pont Telepítésnél mindig leveszem a beltéri egységek burkolatát, most ezt megspórolom, mert egy ilyen kitámasztóval így is biztosan kényelmes lesz bekötni.
Próbálnám levenni a kondenzcsövet a kondenztálcáról. Elfordítom a drót zárat, majd húzom, tekerem a csövet de meg sem mozdul. Na jó, tudom én erősebben is húzni, erre elszakad a cső. -1pont
Akkor mégiscsak lebontom a burkolatot és egy fogóval szedem le a gyári kondenzcsövet, amit egyébként higiéniai okokból mindíg lecserélek, de itt még csatlakozási oldalt is kellett váltanom. A kondenzcső belső gumi tömítésre kenhetnének egy kis zsírt, mert olyan mintha rávulkanizálták volna a kondenztálca csonkjára.

A konzol kitámasztó lába
Az Oasis Plus konzoljának egyik kitámasztója.

Szerelési szempontból még annyi érdekessége van az Oasisnak, hogy a beltéri egység és a fedele közötti kábelmennyiség első ránézésre egy kissé túlzásnak tűnik, de legalább szépen megoldották, az összességében kb. 2,4 méter kábel elrendezését.

A Midea Oasis Plus kábelei
A beltéri egység fedelének kábelei.

A Mission II-höz képest nagyobb és vaskosabb a beltéri egység hőcserélője, más kompresszort kapott, maga a beltéri egység is kb. 10cm-vel szélesebb lett. A Mission és az Oasis közötti méretugrás hasonló a Gree Amber és a Gree Royal Amber közötti méretkülönbséghez.

Az elpárologtató

A kültéri egység sarokszelepenek megnyitásához a szokásosnál (más márkákhoz képest) nagyobb erőt kellett kifejtenem, mind a két szelep reccsenve nyílt meg. Nem volt bizalomgerjesztő.
A csepptálca fűtés, a honvédségi őrtorony hősugárzóját idézi. Az is ilyen masszív darab volt, rá lehetett róla gyújtani.

A Midea Oasis Plus csepptálca fűtése
Az Oasis Plus kültéri egysége.

A beltéri egység 4cm vastag és a kültéri egység két soros hőcserélőjének tisztításához komolyabb vízsugárra lesz szükség. A gyenge, nem klíma mosásra tervezett, barkács tisztítógépek csak bele fogják döngölni a szennyeződéseket a lamellák közé, ami működési zavarokhoz fog vezetni.

A felhasználó véleménye

A beltéri egység jóval nagyobb mint az előző Midea modell volt, a ventilátor simábban jár, de nem mondanám, hogy halk, egy hálószobában a legalacsonyabb fordulaton talán még elmegy. Hűtésnél hallani a beérkező hűtőközeg fortyogását, ami nem hangos, de azért elég zavaró.

A klímához mellékelt leírást nem eresztették bő lére, sőt túlságosan is szűkszavúnak találtam és nem ártott volna kiadás előtt átfuttatni egy "anyuka teszten"
-Anyuka olvasd el légyszíves.
-Jó most mond el, hogy mit értettél meg belőle?

Az Oasis Plus távirányítója, a Missionnál és a Breezlessnél megszokott, fényes, recsegős, nem mindegy, hogy hol nyomom meg, gombok helyett, sötétben foszforeszkáló, gumi gombokat kapott és a beltéri egység akkor is veszi a jelet, ha nem közvetlenül előtte állok és nem pontosan a vevő egységet célzom.

CAN ICES-3 (B)NMB-(3)B klíma távirányító

Az időzítő maradt a régi, visszaszámláló rendszerű, körülményes és kényelmetlen megoldás. A Midea tervezői egyszer majd megnézhetnék, hogyan működik egy óra alapú időzítő, amit elég csak egyszer beállítani és onnantól minden nap ugyan azt csinálja.

A Self Clean funkció, azaz a hűtés és szárítás üzemmódból kikapcsoláskor leszárítás, egy kissé körülményesre sikerült. Egy gombnyomásra a beltéri kiírja az SC feliratot, majd kb. 13 percig járatja a ventilátort, utána magától kikapcsol.
Az automatikus leszárítást nagyon hasznosnak tartom, de ez a megoldás szerintem fapadosra sikerült. Más márkáknál elég egyszer bekapcsolni a leszárítás funkciót és onnantól kezdve minden kikapcsoláskor végrehajtja a parancsot.

A beltéri egység kijelzőjében egy fényérzékelő szenzor automatikusan lekapcsolja a kijelző fényét sötétben.
Az extra funkciók közül még a temperálás érdemel szót, a már megszokott 8°C mellett, már 12°C is választható.

Mivel a Midea Oasis Plus modellje csak 2021 tavaszán került hazai forgalomba, igazán komoly felhasználói tapasztalatokat majd csak 2022 január-február környékén, a komolyabb fagyok beálltával szerezhetünk. Addig is minden fűtéssel kapcsolatos vélemény, legfeljebb a gyári adatokra, illetve az "Egy csomót felraktunk már és nem volt rá panasz." minőségi bizonyítványra épülhet.

A cikk, a további személyes tapasztalatok alapján frissülni fog. Minden más tapasztalatot és véleményt szívesen veszek.
2021. június 13.

Fűtés üzemmódban miután elérte a kívánt hőfokot és lekapcsolja a kompresszort, még 3 percig, az eredeti ventilátor beállítás szerint fújja a levegőt, majd a légterelő lapátot vízszintesbe állítja és alapjáratra állítja a ventilátor sebességet. A 3 perc fűtés nélküli ventilálásból az utolsó 1-1,5 perc már kimondottan kellemetlenül hidegnek tűnik, a ventilátor alapjárata, pedig más márkákhoz viszonyítva érezhetően magasabb fordulatszámú, ezért kisebb helységekben kellemetlen, hideg huzat érzetet ad.

A forgalmazó szerint az eredeti kiadáshoz képest, csak a kültéri egység változott, a modellszáma is más lett. Felhasználók szerint, viszont a beltéri egység ventilátorának a szabályzása is változott, illetve az RG10-es szériájú távirányítókon már elérhető a beltéri ventilátor, fűtési ciklusok közötti alapjáratának vezérlése.
utolsó frissítés: 2024. március

Megosztás

Használati útmutatók:

Kattintson ide a dokumentum letöltéséhez.

A távirányító használati útmutatója

Kattintson ide a dokumentum letöltéséhez.

Az RG10-es távirányító használati útmutatója szervíz módban

Kattintson ide a dokumentum letöltéséhez.

A Wi-Fi beállítása

Kapcsolódó cikk: Gree Amber Royal vélemények

A megfelelő klíma kiválasztásakor egy tapasztalt szakember pótolhatatlan segítség. Ha még nem választott klímaszerelőt, vegye fel a kapcsolatot az Önhöz legközelebbi partnerünknek:

Ne maradjon le a következő cikkről, kövessen a Facebookon:

Tegye fel kérdéseit a Klímás fűtés Facebook csoportban:

Kattintson a képre és jelentkezzen Ön is.

Olvassa el a többi cikkünket is:

Kattintson a képre és a főoldalra jut.