A klímás fűtés logója

Hogy ne fázzon rá a klímás fűtésre

A klímás fűtés népszerűségének változásai

Az elmúlt 5 évben rendkívül nagyot ugrott a klímás fűtés népszerűsége, ennek okai, többek között a tűzifa árának drágulása, a fűtésre alkalmasabb R32 hűtőközeg bevezetése és az egyre kedvezőbb napelem támogatások.

Két nagy vonzereje van a klímával fűtésnek, az alacsony bekerülési költség és az alacsony fogyasztás. Mivel mind a két előny anyagi és nem kényelmi szempont, a fűtésre vásárolt klímák jelentős részének alkalmatlanságán meg is látszik, hogy mi volt a kiválasztás vezérvonala.
Ez pedig csalódásokhoz vezet.

Aki csak kis pénzből tudja megoldani a fűtését, annak nagyon csábító az olcsó klíma és ez egy csapda.
A vásárló, először rájön, hogy klímával fűteni kevésbé komfortos mint radiátorral, ráadásul az olcsó klímákra ez hatványozottan igaz. A nagy hidegekkel jön a gyengébb kültéri egységek jegesedése és a teljesítmény csökkenés, majd idővel az is kiderül, hogy a klíma karbantartása jóval költségesebb, mint bármilyen más fűtési megoldás karbantartása.

Az elmúlt években több olyan felhasználóval beszéltem, aki a használat közben jött rá, hogy a bekerülési költséget centizgetve, rosszul választott és pont azért, amiért akkor nem volt pénze, most sincs és nem tudja lecserélni az olcsó klímáját egy megbízhatóbb, halkabb, fűtésre alkalmasabb klímára.

Sok fórumon és sokszor leírt, jellemzően klímaszerelők által hangoztatott tanács, hogy fűtésre, a 300e forint feletti, fűtésre optimalizált klímákat kell megvenni, megkímélne a csalódásoktól, csakhogy aki ki tud fizetni 3-4 klímára, 1,2-2 millió forintot, az inkább a hőszivattyúk irányába nézelődik.

A Gartner görbe ábrája

A hirtelen megugrott, majd várhatóan vissza eső népszerűség másik oka, hogy sokan a fűtés Jolly Jokerét látják a klímában. A fent látható Gartner görbe mutatja a technikai újdonságok népszerűségének általános alakulását, szerintem a klímával fűtés most van a csúcs utáni lejtős szakasz elején. Az idő vonalon haladva, eleinte mindent ezzel akarunk megoldani, majd többször csalódunk benne és végül megtaláljuk a helyét, és a módját.
A klímás fűtés számos esetben lehet a legjobb megoldás, de nem lehet minden helyzetre ráhúzni.

A Dunning-Kruger hatás ábrája

Már csak a képi hasonlóság miatt is, ez a második grafikon, a Dunning effektus görbéje.
Minimális tudással, könnyen túlbecsüljük a kompetenciánkat, majd minél jobban belemélyedünk a téma megismerésébe, annál inkább belátjuk tudatlanságunkat. A kezdeti csúcs emelkedő szakaszának tipikus megnyilvánulása, számos klímás fórumon olvasható: "Két hete szerelték fel a klímát, teszi a dolgát."
Mielőtt döntene, kérje ki, akár több szakember véleményét is, mert a klímát nem lehet visszavinni a boltba, mint egy kenyérpirítót.

Megosztás

Az ideális klíma kiválasztásakor, egy tapasztalt szakember pótolhatatlan segítség. Ha még nem választott klímaszerelőt, vegye fel a kapcsolatot az Önhöz legközelebbi partnerünknek:

Ne maradjon le a következő cikkről, kövessen a Facebookon:

Tegye fel kérdéseit a Klímás fűtés Facebook csoportban:

Kattintson a képre és jelentkezzen Ön is.

Olvassa el a többi cikkünket is:

Kattintson a képre és a főoldalra jut.