A klímás fűtés logója

Hogy ne fázzon rá a klímás fűtésre

Túlfogyasztás, avagy a napelem visszapattanási effektus

Egyre gyakrabban tapasztalom, hogy a napelem termelte „ingyen áram” megváltoztatja a fogyasztói szokásokat és a szemléletet.

Azokon a még éves szaldó elszámolású napelemtámogatási pályázatokon, ahol nem volt teljesítmény korlátozás, többségében próbálták túllőni a rendszer kapacitását, hogy inkább legyen egy kis túltermelés, mint egy minimális év végi ráfizetés. Ez túltermelés pedig olyan felesleget jelent, ami elértékteleníti a megtermelt energiát.

Nulla rezsi

A takarékosságon szocializálódott társadalmunk, akik pár éve még következetesen lekapcsolták a villanyt, ha kimentek a konyhából és kinevették a tengerentúli fogyasztói szokásokat, szépen utolérték a hanyatló nyugatot.

Már nem kapcsolgatjuk le olyan meggyőződéssel a lámpát és a karácsonyi díszkivilágítás is mehet másfél hónapig napi 24 órában, a klímát is bátrabban kapcsoljuk be nyáron és persze télen sem kell vele annyira spórolni, hiszen úgysem kapunk vissza szinte semmit a megspórolt áramért cserébe, vagy mert úgyis alig fizetünk egy kis rezsit. Lecserélhetjük a gázkazánt elektromos kazánra. Igaz, hogy négyszer annyit fogyaszt mint egy hőszivattyú, de csak az ötödébe kerül. Megfelelő többlet termeléssel akár újabb nagyfogyasztókat állíthatunk csatasorba, mint a szauna, vagy a télen is fűtött kültéri jakuzzi, a fűtött garázsbejáró, vagy a télikert fűtése.

A „nem kerül pénzbe” és a több fórumon is olvasható „nehogy már ingyen visszaadjam ezeknek” mentalitás nem hazai sajátosságok. Matthew E. Oliver, egy Georgiai főiskola docense napenergia visszapattanási effektusnak nevezte ezt a jelenséget.

A megnövekedett fogyasztásnak csak egyik oka az alacsonyabb rezsi, vagy a rezsifüggetlenség. Az a tudat, hogy mi nem károsítjuk a környezetet, mert napelemmel termeljük meg az áramot, értelmetlenné teszi a spórolásra fordított figyelmet. Természetesen a nyáron betáplált nagy mennyiségű villamosenergiát atom, gáz és szénerőművekből kapjuk vissza télen, mert a napelem sokkal szerényebben teljesít akkor, amikor a legnagyobb a háztartások energiaigénye, a nyáron megtermelt többletet pedig nem lehet tárolni. Ez pedig a visszájára fordítja a napelemtámogatások eredeti környezetvédelmi szándékát.

A napelemtulajdonosoknál kialakuló túlfogyasztás egy olyan káros hatás, ami egy kis odafigyeléssel még frissen nyakon csíphető.

Megosztás

Tegye fel kérdéseit a Klímás fűtés Facebook csoportban:

Kattintson a képre és jelentkezzen Ön is.

Olvassa el a többi cikkünket is:

Kattintson a képre és a főoldalra jut.