A klímás fűtés logója

Hogy ne fázzon rá a klímás fűtésre

Egy multi, vagy több mono split klímát érdemes venni?

A split, azaz az osztott rendszerű klímák két nagy csoportra oszthatóak, a multi és a mono split klímákra. A mono splitklímák egy kültéri és egy beltéri egységből állnak, míg a multi splitek egy kültéri egységére 2-6 darab beltéri egység köthető.
Léteznek olyan légkondicionáló rendszerek is, amiknek a kültéri egységére sokkal több beltéri egység is köthető, de ezek már nem split rendszerűek, hanem VRV vagy VRF rendszerek, melyek kapacitásukban és árukban is más kategória, ezért inkább közületi szinten használatosak.

A multi split klímákra, típusonként meghatározott mennyiségű beltéri egység köthető, meghatározott teljesítményben. Adott összteljesítményhez, maximált mennyiségű beltéri egység csatlakoztatható. Duál, triál, quatro stb. Ezek az adottságok nem bővíthetőek, ezért nem lehet egy későbbi bővítés lehetősége miatt előnyben részesíteni a mono klímákkal szemben, ha csak nem vásárol eleve nagyobb kültéri egységet.

A multi split klímák üzemeltetési sajátosságai

A beltéri egységeket egy időben nem lehet különböző üzemmódokba kapcsolni, mert leáll a rendszer és az adott típusnak megfelelő hibakódot ír ki.

Ha fűtésre (vagy hűtésre) kapcsolja az egyik beltéri egységet, akkor a többi beltéri egységben is áramlani fog a hűtőközeg. Egyes típusoknál a kikapcsolt beltéri egységekből is hallható, amikor megérkezik a hűtőközeg és halkan fortyog, vagy esetleg a műanyag burkolat recsegve hő tágul a leolvasztásoknál.

A multi és mono klímák telepítési sajátosságai

Míg a multi rendszert egy pontba kell csövezni, addig a mono klímákat különböző helyekre telepítve, esetenként jóval kevesebb anyagfelhasználással és munkadíjjal lehet szereltetni.

A multi klímához jóval több csövezés szükséges.
Három beltéri egység elosztása multi és mono klímákkal.

A multi kültéri egységek méretben és hangerőben is nagyobbak a mono klímáknál, ezért a kültéri egység telepítésénél figyelembe kell venni a nagyobb zajterhelést is.

A készülékek ára nem arányos, ugyan az a rendszer, egy kültéri egységgel általában drágább szokott lenni, de az utóbbi években több márkánál is előfordult, hogy jelentéktelenre csökkent az árkülönbség.

Csak a végső megoldásként jöhet szóba a multi split

A multi split klímák előnye az, hogy csak egy darab kültéri egységet kell a házra rakni, ezért vagy esztétikai szempontból, vagy helyhiány miatt esik rájuk a választás.
A multi split klímák hátrányai:

Az egyszerre több klíma telepítése előtt álló vásárlók gyakran gondolják, hogy a multi rendszer egyszerűbb, vagy olcsóbb és hogy egy doboz jobban néz ki a házon, mint 3-4db. A klímaszerelők többsége, ha teheti, lebeszéli az ügyfeleit a multi készülékekről és csak szükség esetén, jellemzően helyhiány miatt ajánlja.

Megosztás

A megfelelő klíma kiválasztásakor egy tapasztalt szakember pótolhatatlan segítség. Ha még nem választott klímaszerelőt, vegye fel a kapcsolatot az Önhöz legközelebbi partnerünknek:

Tegye fel kérdéseit a Klímás fűtés Facebook csoportban:

Kattintson a képre és jelentkezzen Ön is.

Olvasson tovább:

Kattintson a képre és a főoldalra jut.