A klímás fűtés logója

Hogy ne fázzon rá a klímás fűtésre

A klíma fogyasztásának mérése

Első sorban új klímatulajdonosok és klímaszerelés előtt állók fórum bejegyzéseiből látom, hogy a fűtési költségek méricskélése és viszonyítása problémát okoz.
Minden fajta fűtési rendszer fogyasztása időjárás függő, de a klímás fűtés fogyasztásának időjárás függősége olyan nagy, hogy egy azon lakás esetében is többszörös lehet az eltérés két egymást követő napon.

klíma fogyasztási grafikonja

A fenti grafikonon egy 120 nm-es családi ház klímás fűtésének fogyasztási adatai láthatóak. Azért választottam csak az október és november hónapok adatait, mert ebben a két hónapban még nem használunk kiegészítő, elektromos fűtésta mellékhelységekben, ezért ezek az adatok még befolyás mentesen mutatják be a klímák fogyasztásának ingadozásait. A bal oldali számsor kWh-ban értendő.

A klíma fogyasztását nagyban befolyásolja a levegő hőmérséklete, páratartalma, a szél és a csapadék. Jól látható, hogy az októberi fogyasztások hogyan viszonyulnak a novemberi fogyasztásokhoz, illetve az egyes évek azonos időszakai között milyen nagy különbségek lehetnek. Ha a havi bontásban kétszeres eltérések vannak, akkor ebből következik, hogy a napi fogyasztásmérés nem adhat világos képet a fűtési költségekről és inkább félrevezető, minthogy bármit is meg lehetne belőle állapítani.

A napi méricskélés helyett ajánlom a havi fogyasztási adatok rögzítését, melyből összerakható egy részletes, éves fogyasztási naptár.
A szolgáltató által mért adatok pontosak, csak nem napra pontosak, ezért éves adatnak még jók lehetnek, de a havi eloszlásban már pontatlanok. A legjobb megoldás, ha a klímákhoz külön fogyasztásmérőt használ. Minden hónap elsején jegyezze fel a fogysztási adatokat és ha már úgyis létrehoz erre a célra egy excel táblát, akkor nyugodtan végig olvashatja a háztartás összes mérőjének adatait.

klíma fogyasztási adatok

Egy ilyen excel tábla választ ad arra a kérdésre is, hogy érdemes-e kutat fúratni, megéri-e leszigetelni a házat, mekkora napelem kell, vagy, hogy mennyi idő alatt térül meg a H tarifa bekötése? Például egy ablakcsere hatása mérhetővé válik, a fűtési költségek előre tervezhetőek lesznek.

Meglátásom szerint, a forintosított fogyasztási adatok közlése, miszerint "Havi 18000 Ft a fűtés." az esetek többségében félrevezető. Csak a téli hónapokban ennyi, vagy átalányban 12 hónapon keresztül, mert ennek tükrében ez jelentheti a felét is meg a dupláját is? De ha ez csak a novemberi fogyasztás, akkor a januári ennek a duplája lesz, és ez elég nagy különbség.
Ha hozzászámoljuk, hogy ez az összeg milyen díjszabások mellett alakult így, akkor pedig még jobban kiszélesedik a skála.

Fogyasztási adatok, a mérési időszak megjelölésével és kWh-ban értelmezhetőek, de még így is marad egy sor olyan változó, amit figyelembe kéne venni egy összehasonlításnál.

Megosztás

Tegye fel kérdéseit a Klímás fűtés Facebook csoportban:

Kattintson a képre és jelentkezzen Ön is.

Olvassa el a többi cikkünket is:

Kattintson a képre és a főoldalra jut.