A klímás fűtés logója

Hogy ne fázzon rá a klímás fűtésre

H tarifa bekötésének megtérülése

Mint sok helyen olvashatjuk, a H tarifával 30%-kal olcsóbb a klímás, vagy hőszivattyús fűtés, mint a normál A díjszabással, ráadásul ingyen van. Ez így leírva jól hangzik, és a mérő óra valóban ingyen van, csakhogy a mérőhely kialakítása nagyon is sokba kerülhet.

Ha a mérőhely nem felel meg a jelenlegi szabványnak, akkor azt szabványosítani kell, illetve fel kell szerelni még egy dobozt, amibe majd az új mérő kerül. Nagyjából 150-200e forinttal lehet számolni, egy retro deszka dobozról, leplombált műanyag dobozra váltáshoz, de ez nagyban függ a helyi adottságoktól, ezért ezt érdemes előre tisztázni egy villanyszerelővel. Társasházi lakásoknál, nem mindenhol van lehetőség a teljes szabványosításra, ezért ilyen esetekben lehetőség van tipizált mérőhely kialakítására is, amit akár 100e Ft alatt is meg lehet úszni.

A H tarifás és a normál tartifás mérők egymás mellett.
H tarifas merő

Ha már megvan a megtérülési képlet első tétele, a bekerülési költség, jöhet a fogyasztás megtippelése. Szerencsés esetben rendelkezünk saját tapasztalatokkal, esetleg egy hő szükséglet számítással, vagy találunk valakit, akinél nagyon hasonlóak a körülmények és egy nagyjábóli támpontot kaphatunk az ő fogyasztási adatai alapján.

Félreértések elkerülése érdekében, érdemes fűtési szezonban, ami a H tarifa esetében október 16.-tól április 15.-ig tart és kWh-ban számolni. A havi általány, meg a "leghidegebb hónapban is csak ennyi volt", pontatlan és nagyon megtévesztő lehet.

Példa számítás

Egy fűtő klíma fogyasztása, méretezéstől és komfort igényektől függően, nagyban eltérhet.
A példa kedvéért most 1500 kWh fogyasztást adok meg, amit két klíma fogyaszt el egy szezon alatt. Nekem ennél kevesebb jön ki klímánként, de van akinek meg több, így példának megfelel.

Jelen példa esetében a megtérülés, a mérőhely kialakításának árától függően, akár tíz év is lehet. A mérő óra esetében nem számolunk elévülést, mert nem a miénk, ha bármi baja lenne az a szolgáltató költsége, de egyéb változók közbejöhetnek. Azt például néhány évvel előre tudhatjuk, hogy a napelemes visszatáplálás elszámolása változni fog a jövőben, de 5 évnél előbbre nehéz jósolgatni.

Talán annyit kijelenthetünk, hogy egyetlen kisebb teljesítményű klímára, vagy több klímához, de csak az átmeneti időszakos fűtésre, vagy olyan alacsony fogyasztásra, mint ami egy nyaralóban várható, nem érdemes beköttetni a H tarifát, ha csak nem kell egyébként is hozzányúlni a mérőhelyhez.

Elektromos kapacitás bővítés

A megtérülési időt felülírhatja a szükség. Ha az ingatlan nem rendelkezik akkora elektromos kapacitással, ami a meglévő fogysztók mellett elbírja a klímákat is, akkor bővítésre van szükség. A bővítés pedig a már fent említett szabványosításhoz van kötve, még az alanyi jogon járó 32A alatt is.
A kedvezményes tarifák kapacitását nem a rendelkezésre álló kapacitásból veszik el, hanem azon felül adják. Így a H tarifa, egy szimpla teljesítménybővítés helyett lehet jó megoldás, még akkor is, ha a fenti számítás szerint nem rentábilis.

Mielőtt döntést hozna, kérjen ajánlatot a mérőhely kialakítására egy villanyszerelőtől és beszéljen a klímaszerelőjével. Ha még nincs szerelője, az alábbi térképen kereshet a lakhelyéhez közelebb eső ajánlott partnereink közül:

Forduljon bizalommal partnereink felé.

Szeretne az oldalon reklámozni?
Itt nem kell konkurálnia más vállalkozásokkal, kizárólagos területi partnereket keresünk. Kérjen ajánlatot egy város, vagy megye megjelölésével >>> klimasfutes@gmail.com

Tegye fel kérdéseit a Klímás fűtés Facebook csoportban:

Kattintson a képre és jelentkezzen Ön is.

Olvasson tovább:

Kattintson a képre és a főoldalra jut.