A klímás fűtés logója

Hogy ne fázzon rá a klímás fűtésre

Elektromos fogyasztásmérők

Fantasztikusan nagy kínálat van elektromos fogyasztásmérőkből, van konnektorba csatlakoztatható, direkt bekötésű, digitális, analóg, wifis, relés, egy és több fázisú, kismegszakítónak is használható, egyszóval biztosan mindenki megtalálja a neki megfelelő eszközt.

Mielőtt belevágnánk a részletes felsorolásba, érdemes tisztázni amit a szkeptikusok mondogatnak, miszerint "A fogyasztásmérőtől nem lesz kevesebb a klíma fogyasztása." ezzel szemben, Peter Drucker szerint "Amit mérnek az javulni is fog." Ennek az az egyszerű oka, hogy amivel foglalkoznak, az valamilyen módon változni fog. Aki tisztában van az energia fogyasztásának adataival az tud mivel tervezni, ezáltal jobb döntéseket tud hozni és hosszútávon pénzt tud spórolni.

Pár tipp, a kiválasztáshoz:

Konnektorba csatlakoztatható fogyasztásmérő

A legegyszerűbb megoldás azoknak, akiknek konnektorba van csatlakoztatva a klímája. Memóriával, wi-fi kapcsolattal, időzített és távoli kapcsoló funkcióval.
Hátránya, hogy pontatlan.

Konnektorba dugható fogyasztásmérők

Analóg fogyasztásmérő

A működése, olyan mint a retro villanyóráé, mely egy és háromfázisú kivitelben is kapható. Kicsit nagyobb, de megbízható darabok.

Analóg fogyasztásmérők

DIN sínre szerelhető digitális fogyasztásmérő

Direkt bekötésű, kalapsinre szerelhető LCD kijelzős fogyasztásmérők 1 és 3 fázisú kivitelben. Több fázis esetében érdekes lehet fázisonként mérni a fogyasztást, de akár egy fázis esetében is felszerelhető több mérő.

Fogyasztásmérők a biztosítékok között

Okos fogyasztásmérők

Konnektorba és DIN sinre szerelhető fogyasztásmérők egy része Wifin keresztül, távolról is elérhető, illetve vezérelhető. Egyes termékek relének és állítható értékű kismegszakítónak is alkalmazhatóak. Otthoni használatra felesleges a kismegszakító funkció, de egy nyaralóba telepített klímához, vagy más elektromos fűtéshez egy nem minden nap nyitva tartó üzletbe, rendelőbe nagyon praktikus lehet. Utóbbiaknál lehet érdekes a maximális fogyasztási érték beállításának lehetősége.

A pontosság

Az extra funkciókon kívül, a fogyasztásmérők közötti alapvető különbség a pontosságuk. Minden fogyasztásmérőnek meg van adva a mérési tartománya Amperben és a pontossága százalákban. A megadott maximális teljesítmény érték mellett a minimum értéket is figyelni kell, ugyanis a mérési pontatlanság főleg az alacsony fogyasztásnál jelentkezik.

Természetesen van lehetőség nagy pontosságú mérésre is. A hitelesített fogyasztásmérők, a villanyóra pontosságával dolgoznak, ehhez mérten az áruk is lényegesen magasabb.

Egyes klímák applikációjában van fogyasztásmérő, mely vagy a pillanatnyi áramfelvételt mutatja, vagy "teljes értékű" fogyasztásmérőként is képes adatokat szolgáltatni. Ezek a számok csak megközelítőleges pontosságúak, amik akár nagyban is eltérhetnek a valóságtól.

Az esetleges pontatlanságok ellenére, az egyszerűbb készülékek is alkalmasak arra, hogy tájékoztató adatokat közöljenek az elektromos fogyasztásról és a fogyasztások megoszlásról.

Megosztás

Tegye fel kérdéseit a Klímás fűtés Facebook csoportban:

Kattintson a képre és jelentkezzen Ön is.

Olvassa el a többi cikkünket is:

Kattintson a képre és a főoldalra jut.