A klímás fűtés logója

Hogy ne fázzon rá a klímás fűtésre

Mennyi garancia van a klímára?

A split klímákat nem lehet visszavinni a boltba, mint az elromlott kenyérpirítót, hogy cseréljék ki, ezért nem mindegy, hogy milyen feltételekkel vásárolja és szerelteti.
A klímák garanciája két részre oszlik, az egyik a kereskedő által adott alkatrész utánpótlás, a másik a telepítő által adott jótállás, a kettő nem feltétlenül fedi egymást. A márka importőr csak a csere alkatrészt adja, a klímaszerelő cég pedig az idejét és a szakértelmét adja, magyarul ingyen megjavítja a klímát.

Az olyan tartós fogyasztási cikkek szavatosságát és jótállását mint a légkondicionálók, 2021. január elsejétől, a 270/2020.(VI. 12.) Kormány rendelet, és a 18/2020.(VI. 12.) ITM rendelet szabályozza. 2021.-től nincs olyan jogi fogalom, hogy garancia, helyette szavatosság és jótállás van, az eddigiekhez képest, a fogyasztók számára kedvezőbb feltételekkel.
A törvényileg kötelező jótállás időtartamát az ár függvényében, sávosan határozták meg:

Garanciális eltérések
Tudja mennyi garanciát kapott a klímájára?

A 2021. január 1 előtt vásárolt klímákra az értéküktől függetlenül csak 1 év kötelező jótállás volt.

A klíma forgalmazó adja az alkatrészt

A jótálási időszakon belül, a klíma forgalmazója biztosítja a meghibásodott alkatrészek cseredarabját, de a javítást és annak költségét annak kell vállalnia akitől a fogyasztó a klímát vásárolta.
Szerencsére a klímák esetében egy nagyon kedvező piaci verseny alakult ki a jótállási idő kitolására, így bizonyos márkák esetében akár 10 év extra jótállásra is számíthat, ha betartja a forgalmazó által szabott feltételeket. Mivel a forgalmazó önszántából adja a meghosszabbított jótállási időt, így megteheti, hogy extra feltételeket szab. A jótálási feltételek márkánként, kereskedőnként és akciós időszakonként is változhatnak, így ennek érdemes utána nézni a klíma kiválasztása előtt.
Néhány példa a teljesség igénye nélkül:

A forgalmazó csak az ő általa importált készülékekhez köteles alkatrészt adni.

Ugyan az a márkájú termék több féle képen kerülhet forgalomba, hiszen külföldön is meg lehet vásárolni és be lehet hozni. Lehet csempészáru, de legálisan is lehet importálni, külföldi forgalmazóktól.
Az utóbbi években például feltűnően megnőtt a bizonytalan eredetű Gree klímák forgalma. A facebook fórumokon és hasonló nívójú hirdetési felületeken a hivatalos viszonteladói ár alatt árulták az egyébként árvédett klímákat, meglovagolva a hazai forgalmazó által felfutatott márka elismertséget. Ezekre a sokszor feketén szerelt klímákra nem jár az extra jótállás, sőt a hivatalos forgalmazó még térítés ellenében sem köteles hozzájuk alkatrészt biztosítani.

Eltérő a klímák doboza.
A GREE esetében, a csomagolás egyértelműen mutatja, ha hazai forgalomazótól származik a klíma.

A fenti képen látható, hogy a Gree magyarországi hivatalos forgalmazója 2020-ban kénytelen volt megváltoztatni az általa importált klímák csomagolását, hogy egyértelműen tudja azonosítani a termékek eredetét, mind a szerelő, mind a vásárló.

A külföldi forgalmazótól legálisan vásárolt klímákra az olyan webáruházak a leg hétköznapibb példa, mint az eMAG, ahol az 5-10 év jótállással reklámozott klímákra, csak a törvényileg előírt minimum jár.

A klíma származását a gyári szám alapján pontosan meg lehet állapítani. A klímavédelmi törvény miatt, minden az EU-ban forgalomba hozott légkondicionáló útja követhető az importőrtől a kereskedőn és a szerelőn át a végfelhasználóig.

Végül, a forgalmazói oldalt lezárva, hogy teljesen világos legyen: a jótállást nem a klíma gyártója adja, és nem is az importőr, hanem az akitől a klímát vásárolja. Az imprtőr csak az alkatrészt biztosítja az Ő álltala meghirdetett jótállási idő alatt. Így fordulhat elő az is, hogy egy ismert kínai márka OEM-jére 6 év extra jótállást hirdetnek, míg a gyár eredeti márkanévvel kiadott klímájára csak 5 év jótállást vállalnak, vagy a prémium japán klímára, a meghirdetett 10 év garancia helyett, csak a kötelező 2-3 év jótállási időt vállal valamelyik webshop.

A klímaszerelő által adott jótállás

Kizárólag attól a klímaszerelő cégtől szabad megvásárolni a klímát aki telepíteni fogja, mert így a termékszavatosság, a termékre és a szerelési szolgáltatásra adott jótállás és az alkatrész utánpótlás megoldása egy kézben vannak.
Nem vásárolunk klímát barkácsáruházakból és webshopból, még akkor sem, ha olyan klímaszerelőt adnak hozzá, aki fix áron telepít, és még akkor sem ha olcsóbb.
A barkácsáruházi klímák megérdemelnek egy külön cikket.

Ideális esetben a klíma telepítésével megbízott vállalkozás szerződésben áll a kiválasztott klíma forgalmazójával és vállalja az általa meghirdetett extra jótállást. A forgalmazó kedvezményekben részesíti a klímaszerelőt, ami fejében elvárja, hogy az, a meghosszabbított jótállási időn belül, a meghibásodott klímákat ingyen, vagy a forgalmazó által juttatott jelképes összegért megjavítsa.
A kedvezmények alatt természetesen a nagykereskedelmi árat értem, de nem elhanyagolhatók a forgalmazó által rendezett szakmai továbbképzések és a szervíztámogatás sem.

A klímaszerelő vállalása meghibásodás esetén az, hogy kiszáll a helyszínre, megállapítja a hibát, megrendeli az alkatrészt a forgalmazótól, majd újra kiszáll a helyszínre és kicseréli a hibás alkatrészt. Mindezt ingyen, a jótállási időn belül.

A valahol megvásárolt klímát nem fogja megjavítani a klímaszerelő, mert semmi köze az eladóhoz, ebben az esetben, csak a szerelésre vállal jótállást, a készülékhez semmi köze. Hiába adna a klíma forgalmazója ingyen alkatrészt, az ő profitjuk kedvéért senki sem fog ingyen dolgozni, vagy olyan munkát végezni, ami nem rentábilis.

A fűtésre is használt klímák sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint amit a csak hűtésre használnak, így az amortizációjuk is nagyobb. Ezért nagyobb eséllyel lesz szükség a garancia érvényesítésére.
Legalább annyira fontos, hogy ki szereli a klímát és kitől vásárolja, mint az, hogy milyen klímát vásárol. Ezért vásárlás előtt tájékozódjon a garanciális feltételekről és a vállalt garanciáról.

Rendszeres karbantartáshoz kötött jótállás

Az adott márka forgalmazója általában évi egy karbantartáshoz köti a meghosszabbított jótállást. A klímaszerelő viszont megteheti, hogy bizonyos esetekben évi két karbantartást ír elő és ennek elmaradása esetén nem vállalja a törvényileg előírtnál hosszabb jótállást.

Sokan panaszkodnak a garanciához kötött karbantartás minőségére, mert a telepítő cégek szakképzetlen, betanított munkásokat küldenek ki és a klíma büdös marad, illetve gyakori panasz, hogy többszöri telefonhívásra sem adnak időpontot.
A klímatisztításokat bármelyik, az NKVH-nál regisztrált, azaz erre jogosult klímaszerelő cég elvégezheti, a lényeg, hogy számlával kell igazolni. A vállalkozások jogosultságát az NKVH oldalán lehet ellenőrizni az adószámuk alapján. kötelező karbantartás egy 10 éves extra jótállás esetében több százezer forintos kiadást jelent. Nem mindegy, hogy ezért a pénzért minőségi klímamosást kap, vagy csak kifizeti mint a dézsmát?

Megrendelés előtt érdemes tisztázni a klímaszerelővel

Márka forgalmazók által vállalt jótállási idők:

Figyelem! Az alábbi lista sok esetben termék regisztrációhoz és egyéb feltételekhez kötött. Minden esetben tájékozódjon az adott márka forgalmazójánál:

teljes körű
extra jótállás
csak
a kompresszorra
adott
extra jótállás
kötelező
katbatartások száma
évente
AUX 3 év 10 év 1
C&H 5 év 1
Cascade 5 év 10 év 2
Daikin 3 év 1
Fisher 6 év A telepítő
határozza meg
Fujitsu 10 év A telepítő
határozza meg
Gree regisztrációval 10 év 2
Gree regisztráció nélkül 3 év 5 év 1
Haier 5 év 1
Hitachi 3 év 5 év 1
Kaisai 5 év 1
LG 3 év 1
MDV 5 év 1
Midea 5 év 1
Nord 5 év 1
Polar 3 év 5 év 2
R-Cool 3 év 10 év 1
Samsung 3 év 1
Syen 3 év 5 év 1
Toshiba 3 év 1
Tosot 6 év 1
Whirlpool 4 év 1
Megosztás

A megfelelő klíma kiválasztásakor egy tapasztalt szakember pótolhatatlan segítség. Ha még nem választott klímaszerelőt, vegye fel a kapcsolatot az Önhöz legközelebbi partnerünknek:

Ne maradjon le a következő cikkről, kövessen a Facebookon:

Tegye fel kérdéseit a Klímás fűtés Facebook csoportban:

Kattintson a képre és jelentkezzen Ön is.

Olvassa el a többi cikkünket is:

Kattintson a képre és a főoldalra jut.