A klímás fűtés logója

Hogy ne fázzon rá a klímás fűtésre

A klíma beltéri egységének elhelyezése

Mivel a fűtésre használt klímák hónapokon keresztül folyamatosan üzemelnek, fontos, hogy ne zavarják a felhasználót. Ökölszabályok mentén tervezünk, de helységenként, más és más elvárásnak kell megfelelni, valamit személyenként is más igazodási pontokat kell figyelembe venni.

Míg a kültéri egység telepítésénél a klíma hangja az egyik fő szempont az elhelyezés kiválasztásánál, addig a beltéri egységek telepítésénél szinte elhanyagolható tényező. Egy zárt helyen szinte mindegy a zajforrás helye, ez alól talán csak a zavaróbb leolvasztás lehet kivétel, ami közvetlenül a fejünk fölött biztosan meghökkentő élmény lehet.

A lakberendező majdnem felülírta a klíma használhatóságát
Egy ilyen elhelyezés teljesen alkalmatlanná teszi a klímát fűtésre

Alapvető szabályok a beltéri egység elhelyezésére

Mivel a lakás nem a klíma köré van tervezve, hanem a már kész állapotba kell beleilleszteni az új elemet, ezek az irányelvek nem minden esetben betarthatóak. A beltéri egység elhelyezését nem is szabad dogmatikusan kezelni, inkább rugalmasan, a lehető legtöbb szempontnak kell megfeleltetni.

Ajtó fölött mindíg jó
Ha lenne topp listája a beltéri egység elhelyezésének, akkor az ajtó fölé szerelés lenne az első helyen.

A kifújás irányának megválasztása

A fent említett 3m szabad légtér biztosítja, hogy a kifújt levegő egyenletesen terül a helységben, illetve a klíma nem szívja vissza a kifújt meleg levegőt, különben becsapja a saját hőérzékelőjét és ezért állandóan hőfoktartási problémái lesznek.
Hasonló problémát okozhat, ha egy szekrény van a légkondi alatt, ami megvezeti a kifújt levegőt. Ez utóbbi csak fűtésnél okoz problémát, hűtési üzemben nincs jelentősége.

Ha a kifújás irányában ablak van, a mozgó levegő által felgyorsul az üvegen keresztül a hőcsere, magyarul nagy lesz a hőveszteség. Függönnyel, de akár csak egy vitrázs függönnyel is sokat lehet javítani ezen a veszteségen.
Ugyan ez érvényes a kültéri ajtókra is, bármilyen jól szigeteltek, az állandó mozgó levegő nagy hőveszteséget fog okozni, ezért érdemes inkább az ajtó fölé szereltetni, mint azzal szemben felrakni.

fürdőszobába szerelt klíma
Ritkaság a fürdőszobába szerelt klíma.

A TV fölé szerelt klímával az a baj, hogy pont szembe fújja a kanapét. A huzat akkor is kellemetlen, ha meleg levegő mozog, ráadásul a kifújt meleg levegő 3-4m után már annyira átadja a hőjét a környezetnek, hogy határozottan hidegnek tűnik.

Az ágy fejtámlája fölé szerelt beltéri egységből, leolvasztáskor hideg levegő folyik az alatta fekvőkre, ennek zavaró hatásáról nyilván számos pro és kontra tapasztalatot olvashatunk, de az biztos, hogy ezt a tényt is érdemes számításba venni.

A túlságosan magasra szerelt klíma nem fog megbirkózni a felszálló meleg levegő okozta rétegződő szobahőmérséklettel, nyáron pedig sokkal nagyobb terhelésnek lesz kitéve, mint az egyébként szükséges lenne.

A beltéri egység helyének megválasztásakor, a tapasztalt szakember pótolhatatlan segítség, ha még nem választott klímaszerelőt, vegye fel a kapcsolatot az Önhöz legközelebbi partnerünkkel:

Szeretne az oldalon reklámozni?
Kérjen ajánlatot egy város, vagy megye megjelölésével >>> klimasfutes@gmail.com

Tegye fel kérdéseit a Klímás fűtés Facebook csoportban:

Kattintson a képre és jelentkezzen Ön is.

Olvasson tovább:

Kattintson a képre és a főoldalra jut.