A klímás fűtés logója

Hogy ne fázzon rá a klímás fűtésre

A klíma beltéri egységének elhelyezése

A fűtésre használt klímák hónapokon keresztül folyamatosan üzemelnek, ezért fontos, hogy ne zavarják a felhasználót. Ökölszabályok mentén tervezünk, de helységenként, más és más elvárásnak kell megfelelni, valamit felhasználónként is változik a prioritás.
Érdemes még figyelembe venni, a márkánként változó telepítési előírásokat, melyek sok esetben jótállási felételek is egyben.

Míg a kültéri egység telepítésénél a klíma hangja az egyik fő szempont az elhelyezés kiválasztásánál, addig a beltéri egységek telepítésénél szinte elhanyagolható tényező. Egy zárt helyen elhanyagolható a zajforrás helye, mivel legfeljebb pár méter különbségekről lehet szó, ez alól talán csak a leolvasztás hangja lehet kivétel, ami közvetlenül a fejünk fölött sokkal kellemetlenebb élmény.

A lakberendező majdnem felülírta a klíma használhatóságát
Egy ilyen elhelyezés teljesen alkalmatlanná teszi a klímát fűtésre

Alapvető szabályok a beltéri egység elhelyezésére

Mivel a lakás nem a klíma köré van tervezve, hanem a már kész állapotba kell beleilleszteni az új elemet, a fenti irányelvek nem minden esetben betarthatóak. A beltéri egység elhelyezését nem szabad dogmatikusan kezelni, inkább rugalmasan, a lehető legtöbb, illetve a felhasználó számára leg fontosabb szempontnak kell megfeleltetni.

Ajtó fölött mindíg jó
Ha lenne topp listája a beltéri egység elhelyezésének, akkor az ajtó fölé szerelés lenne az első helyen.

A kifújás irányának megválasztása

A fentebb említett legalább 3m szabad légtér biztosítja, hogy a kifújt levegő egyenletesen terül a helységben, illetve a klíma nem szívja vissza a kifújt meleg levegőt, különben becsapja a saját hőérzékelőjét és ezért állandóan hőfoktartási problémái lesznek.
Hasonló problémát okozhat, ha egy szekrény van a légkondi alatt, ami megvezeti a kifújt levegőt. Ez utóbbi csak fűtésnél okoz problémát, hűtési üzemben nincs jelentősége.

Ha a kifújás irányában ablak van, a mozgó levegő által felgyorsul az üvegen keresztül a hőcsere, magyarul nagy lesz a hőveszteség. Függönnyel, de akár csak egy vitrázs függönnyel is sokat lehet javítani ezen a veszteségen.
Ugyan ez érvényes a kültéri ajtókra is, bármilyen jól szigeteltek, az állandó mozgó levegő nagy hőveszteséget fog okozni, ezért érdemes inkább az ajtó fölé szereltetni, mint azzal szemben felrakni.

fürdőszobába szerelt klíma
Nehezen hozzáférhető, fűtésre alkalmatlan, hibás telepítés.

A TV fölé szerelt klíma pont szembe fújja a kanapét. A kifújt meleg levegő 3-4m után már annyira átadja a hőjét a környezetnek, hogy kellemetlenül hidegnek érződik.

Az ágy fejtámlája fölé szerelt beltéri egységből, leolvasztáskor hideg levegő folyik az alatta fekvőkre, Ezért a hálószobában érdemes az ágy lábához tenni a klímát úgy, hogy keresztbe fújja a levegőt, illetve ha van rá lehetőség akkor minél távolabb legyen az ágytól.

hálószobába szerelt klíma
Nehezen hozzáférhető, fűtésre alkalmatlan, hibás telepítés.

Nagy belmagasságú lakásban, a 2,5 méternél magasabbra szerelt klíma nem fog megbirkózni a felszálló meleg levegő okozta rétegződő szobahőmérséklettel, nyáron pedig sokkal nagyobb terhelésnek lesz kitéve, mint az egyébként szükséges lenne.
Ha csak a klímás fűtés szempontjából nézzük, akkor a parapet magasságba szerelt klíma lenne az ideális.

alacsonyra szerelt klíma
Parapet magasságba szerelt oldalfali klíma.

Beépítési távolságok

A gyártók pontosan meghatározzák a beltéri egységek minimális beépítési távolságait a mennyezethez és az oldalfalakhoz képest. Ezek a beépítési távolságok az egyes modelleknél még márkán belül is különbözhetnek, illetve a jótállási feltételek részét képezik. Ha kevés hely áll rendelkezésre a telepítéshez, akkor már a klíma kiválasztása előtt is érdemes figyelembe venni az előírt beépítési távolságokat, illetve a különböző beltéri egységek méreteit.
Az átlagosan használt 2,5 / 3,5 kW-os modellek esetében 70-100cm között változik a beltéri egység szélessége, a mennyezettől mért minimális beépítési távolság pedig 5 és 15cm között van meghatározva.

Megosztás

Kapcsolódó cikk: a kültéri egység elhelyezése

A beltéri egység helyének megválasztásakor, egy tapasztalt szakember pótolhatatlan segítség. Ha még nem választott klímaszerelőt, vegye fel a kapcsolatot az Önhöz legközelebbi partnerünknek:

Ne maradjon le a következő cikkről, kövessen a Facebookon:

Tegye fel kérdéseit a Klímás fűtés Facebook csoportban:

Kattintson a képre és jelentkezzen Ön is.

Olvassa el a többi cikkünket is:

Kattintson a képre és a főoldalra jut.