A klímás fűtés logója

Hogy ne fázzon rá a klímás fűtésre

Mi a különbség a H és a GEO tarifa között?

Mind a két kedvezményes díjcsomag igényelhető split klímákra és hőszivattyúkra és mind a két tarifa mérőhelyének bekerülési költsége azonos, de a feltételek és az adott kedvezmény különböző.
Ebben a cikkben a klímás fűtés tekintetében vizsgáljuk a két kedvezményes díjcsomagot.

H tarifa

Minimum 3COP jóságfokú, megújuló energiát hasznosító fűtő készülékekre igényelhető. A legtöbb középkategóriás split klíma megfelel a követelménynek.
Október 15. és április 16. közötti fogyasztásra ad kedvezményt az áramszolgáltató.
Az ELMÜ-ÉMÁSZnál 23,16Ft/kWh

GEO tarifa

A gép eljesítményétől főggően, például 2-6kW split klímák esetében 4,1 SCOP feletti, megújuló energiát hasznosító fűtő készülékekre igényelhető. A legtöbb középkategóriás split klíma ennek a követelménynek is megfelelne, csakhogy egy kitétel szerint -15°C-ban is 100%-on kell teljesítenie, így a hőszivattyúk mellett, csak a fűtésre optimalizált klímákra lehet igényelni
Dátumkorlát nélkül, egész évben, de csak napi 20 órában ad kedvezményt az áramszolgáltató.
Az ELMÜ-ÉMÁSZnál 24,16Ft/kWh

A GEO tarifa jobban hangzik?

A GEO tarifa előnye, hogy hűtésre is lehet használni, míg a hátránya, hogy naponta két alkalommal max 2 órára lekapcsolják. A napi négy óra fűtés kiesésnél sokkal nagyobb probléma, hogy egyik pillanatról a másikra úgymond kirántják a szőnyeget a klíma inverteres vezérlése alól.
Természetesen van megoldás a probléma kezelésére, egy szünetmentes váltó, szükség esetén átkapcsolja a gépet a normál A1 tarifás óra alá, de ez plusz kiadást jelent a H tarifához képest.

A régi cicergős villanyórákat ilyen digitális mérőkre cserélik.
Digitális fogyasztásmérő.

Számoljunk!

Figyelem!
2023-ban már negyedévente változhatnak az energia árak.

Közepesen szigetelt, 90 négyzetméteres családiház három klímával, H tarifa szerint 3000kWh kedvezményes téli és 700kWh normál árszabású nyári fogyasztással: 69.480Ft kedvezményes + 26.278Ft normál árszabás = 95.758Ft Ugyan ez a fogyasztás GEO tarifával kicsit bonyolultabb mert a 3700kWh összfogyasztás nem tisztán a kedvezményes időszakban történik. A klíma nem megy egész nap, mondjuk, hogy a napi 2 x 2 óra kiesés miatt csak átlag 6,4% kiesést számolunk ez napi másfél órának felel meg. Így kiszámolva: 83.671Ft kedvezményes + 8.890Ft normál árszabás =92.561Ft

A fenti példa estében a különbség 3000Ft/év a GEO tarifa javára, csakhogy ebben az esetben még számolnunk kell a szünetmentes kapcsoló árával, ami 10 évre vetítve a 3000 forintokból nem térül meg, de egy mini ABC esetében, ahol sokkal nagyobb a hűtési igény, már lehet, hogy megéri.

A GEO tarifa megtérülése hőszivattyúk esetében egészen más, mivel a hőszivattyúk nem csak fűtenek és hűtenek, hanem használati melegvizet is képesek előállítani, de akár a medencét is fűthetik.

Klímás fűtéshez, ha csak nincs kiugróan magas hűtési fogyasztás, egyszerűbb megoldás a H tarifa választása. Vigyázat! Ez nem azt jelenti, hogy minden körülmények között érdemes beruházni egy H tarifás mérőhely kialakítására, de ez már egy másik cikk témája lesz:
A H tarifa bekötésének megtérülése >>>

Megosztás

Kövessen a Facebookon:

Tegye fel kérdéseit a Klímás fűtés Facebook csoportban:

Kattintson a képre és jelentkezzen Ön is.

Olvasson tovább:

Kattintson a képre és a főoldalra jut.