A klímás fűtés logója

Hogy ne fázzon rá a klímás fűtésre

Klímás fűtés az átmeneti időszakban

Egy kis kedvcsináló azoknak, akiknek van klímájuk, de még nem próbálták ki fűtésben.

Már 10 évvel ezelőtt is ritka volt az olyan klíma, ami nem tudott fűteni, de 2015-től már kizárólag csak a fűteni is képes modellek kerültek forgalomba Magyarországon. A hűtőközegek 2019 körül kezdődő R410a-ról R32-re váltása, pedig a nem kimondottan fűtésre tervezett klímák hatékonyságát is tovább javította.

A klímák fűtési adottságai között rendkívül nagy különbségek vannak, nem minden klíma képes végigfűteni a telet, de az átmeneti időszakban, tehát 5°C felett, szinte bármelyik klíma képes megverni fogyasztásban a hagyományos fűtési megoldásokat.

Tavasz és őszi fűtés az átmeneti időszakban

A hőszivattyúként működő split klímák fogyasztása, nagyban függ a külső hőmérséklettől, ezért az enyhe hónapokban csak a töredéke a zord téli hónapok fogyasztásnak. A szeptember, október, április és májusi, azaz négy hónap fűtési fogyasztásának összege nem éri el egy hideg január, vagy február fűtés költségét. Az elmúlt négy október fűtésének átlaga normál díjszabással számolva is csak 8200Ft, H tarifával számolva pedig kb. 5000Ft. Természetesen a hidegebb és az enyhébb hónapok fogyasztása között a gázfűtésnél is van különbség, de nem ekkora.

A klímáról, számos hátránya mellet elmondhatjuk, hogy rendkívül gyorsan fűti fel a helység levegőjét, a lakáson belül akár egyetlen szobára is alkalmazható, vagy helységenként más-más hőmérséklet állítható.

A klíma fűtésre kapcsolása

A távirányító MODE, SYSTEM vagy MASTER CONTROL gombja segítségével állíthatja fűtés üzemmódba a klímát. A távirányító kijelzőjén vagy egy napocskának, vagy a HEAT feliratnak kell látszania.

A fűtés beállítása
Üzemmód beállítás a klíma távirányítóján

Fűtésbe kapcsolás után látszólag semmi sem történik. Hosszú kínos percek telnek el látszólagos mozdulatlansággal, majd a légterelő lapát lefelé fordul és lassan elindul a ventilátor. Előfordulhat, hogy eleinte kissé hűsnek érzi a kifújt levegőt, de pár perc múlva ez határozottan melegedni fog.

A klíma addig fog dolgozni, míg eléri a beállított hőfokot. A cél elérése után leáll a kompresszor és leáll a fűtés, a légterelő lapát vízszintesbe fordul és a ventilátor alapjáraton keringeti a levegőt, miközben folyamatosan méri a keringetett levegő hőmérsékletét. Ha a hőmérséklet a beállított érték alá esik, újra lefelé fordul a légterelő, elindul a kültéri egység és elindul a fűtés.

Ha elmegy otthonról, nyugodtan bekapcsolva hagyhatja a klímát, hogy ne hűljön le a lakás. Az én klímáim szeptembertől májusig kikapcsolás nélkül mennek, még akkor is, ha több napra elutazunk.

Fagypont közeli hőmérsékleten, a fűtést, leolvasztások szakítják meg. Ilyenkor a kültéri egység leolvasztja a rárakódott deret és jeget. A leolvasztás 10-15 perc szünettel jár, ilyenkor a kültéri egységből pár perc alatt akár 1 liter víz is kifolyhat.

Itt szokott elmenni a többség kedve

Huzat van
A klíma állandóan fújja a levegőt, de az irányát és az erősségét állíthatjuk. A jobb hő eloszlás miatt, fűtésben lefelé fúj a klíma, ezen nem érdemes változtatni, de a ventilátor erősségét leveheti minimumra, de sok klímán van csendes üzemmód is, ami még lejjebb állítja a ventilátor fordulatot.

Hangos
Az olcsóbb klímák hangosabbak és fűtésben ez csak fokozódni fog. A hangja első sorban a ventilátornak köszönhető, ezért, ha zavaró, akkor itt is az alapjáratot, vagy a csendes üzemmódot ajánlom.
Időnként érdemes kitisztítani a beltéri egység szűrőjét, mert, ha nagyon poros, akkor az is növeli a ventilátor keltette szélzajt.

Hideget fúj
Ha a klíma eléri a kívánt hőfokot, a ventilátor nem áll le, csak visszaveszi a fordulatát. Ilyenkor a szoba levegőjét keringeti, ami nem hideg, csak a mozgó levegőt hűvösebbnek érezzük.

Meddig lehet fűtésre használni a klímát?

Minden klímának van egy külső hőmérsékleti határértéke, amit a gyártó szab meg. Az új R32-vel töltött klímáknál, ez a határ -15 és -30°C között van. A klíma modellszáma alapján rá tud keresni a műszaki adataira.

A legalsó működési határ nem azt jelenti, hogy minden klímát érdemes komoly fagyokban is használni. Fog működni, de hangos lesz, túl gyakran áll meg leolvasztani, vagy a leolvasztások ellenére jegesedni fog. Nem lesz komfortos és a kapacitása is erősen le fog csökkenni, ezzel fordított arányban a fogyasztása is megnő.

Megosztás

Tegye fel kérdéseit a Klímás fűtés Facebook csoportban:

Kattintson a képre és jelentkezzen Ön is.

Olvassa el a többi cikkünket is:

Kattintson a képre és a főoldalra jut.