A klímás fűtés logója

Hogy ne fázzon rá a klímás fűtésre

A penészedés megszüntetése

Az új szigetelési technológiák és az műanyag ablakok megjelenésével a lakásokban rekedt pára sok helyen okoz penészedést és dohosságot.
Akik nyílt égésterű gázkazánról váltottak kondenzációs kazánra, vagy klímás fűtésre, tapasztalhatják, hogy az addig száraz lakásukban, helyenként megjelenik a penész.

Mint minden fűtés, a klímás fűtés is szárítja a levegőt, tehát nem a klímától lesz penészes a lakás.
A nyílt égéterű kazánok, a lakás levegőjét használják a gáz elégetéséhez, ezért a kéményen távozó levegő észrevétlen huzat formájában bejön a légbevezető nyíláson, rosszabb esetben az ablakrésen és folyamatos szellőzést biztosítva szárítja a levegőt.
A klímánál nincs ilyen szellőzés, de nem is hűti vele a lakást.

Alapvetően két megközelítése van a probléma megoldásának. Az egyik, a párás levegő eltávolítása, a másik a levegő páratartalmának csökkentése. Mind a két módszerre számos lehetőséget találunk, ebben a cikkben ezeket a lehetőségeket vesszük sorra.

A páramentesítő készülékek

A páramentesítő készülékek teljesítményét liter/nap mértékegységben határozzuk meg, ami megmutatja hány liter vizet képes kivonni a levegőből 24 óra alatt. Ez nyilván egy elméleti szám, ami adott hőmérsékleten, adott páratartalom mellett teljesül.

A tablettás páracsapdák vegyi úton kötik meg a levegőben lévő nedvességet, nyilván ez a megoldás a legdrágább, a legkevésbé hatékony és a létező leg környezetszennyezőbb. Sajnos a tablettás páramentesítőknek nincs olyan elérhető dokumentuma, amelyből megtudhatnánk, hogy számszerűsítve mire képesek és egészen nyilvánvaló, hogy ez nem a véletlen műve.

Tablettás páramentesítő
A tablettás pára csapda

A kompresszoros párátlanító berendezések tulajdon képen olyanok, mint egy átrendezett belsejű, kisméretű, mobil klíma. A helység levegőjét átszívja egy hideg, majd egy meleg hőcserélőn, így miután az első hideg felületen kicsapódik a pára, visszamelegítve fújja ki a beszívott levegőt. A beszívott levegőhöz hozzá adódik a kompresszor hője, így minimálisan, de melegíti a helységet párátlanítás közben.

ipari páramentesítő
Nagy teljesítményű, ipari páramentesítő

A párátlanítók közül, a kompresszoros párátlanítók a leghatékonyabb készülékek. Teljesítményüket nap/literben adják meg. A háztartási, kompresszoros párátlanítók, 10-20 liter/nap teljesítménnyel, kb. 45 dB(A) hangteljesítménnyel és kb. 400 kWh fogyasztással üzemelnek.
Az építőiparban használt nagy teljesítményű, kompresszoros párátlanító gépek, 50 liter/nap kapacitással rendelkeznek. Ezek az ipari párátlanító gépek lényegesen hangosabbak és a fogyasztásuk is jóval magasabb, ezért csak akut problémák megoldására, rövidtávon szokták alkalmazni.

háztartási páramentesítő
Háztartási, kompresszoros párátlanítók

A háztartási párátlanítók hasonló, kompakt szűrővel rendelkeznek, mint a split klímák, ezt a szűrőt rendszeresen tisztítani kell. A párátlanító tisztítása hasonló a klímatisztításhoz, ritkábban, de hasonló alapossággal át kell mosni a hőcserélőit, különben idővel teljesen elkoszolódik és kellemetlen szagot áraszt.

Kevésbé hatékony, de szintén elektromos készülék, a perltier elemes párátlanító. Teljesítménye legfeljebb napi fél liter, cserébe relatív halk, mivel nincs benne kompresszor, kb. 30dB(A), a fogyasztása is alacsony, 50-100 Wh közötti.

Peltier elemes páramentesítők.
Halk, de kis teljesítményű peltier elemes páramentesítők

A párátlanítás split klímával

A split klímák fűtés közben nem, de hűtéskor szárítják a levegőt, ezen kívül minden klímán van DRY funkció. A DRY és a COOL üzemmód között csak annyi a különbség, hogy a szárításnál kevésbé hűl le a beltéri egység hőcserélője, a ventilátor pedig alacsonyabb fordulaton üzemel. A klíma párátlanító funkciója nagyon hatékony, de hűti a levegőt, ami nyáron még jól is esik, viszont fűtési időszakban veszteséges.
A rendszeresen párátlanító üzemmódban használt klíma, a kompresszoros párátlanítóktól eltérően "ideális esetben" akár egy hónap alatt képes bepenészedni, ezért a párátlanításra használt klímák esetében számolni kell a gyakoribb klímatisztítás költségeivel is.

A párátlanítás szellőztetéssel

A szellőztetés lehet passzív, mint az ablakokba építhető, páraérzékelővel ellátott szellőzőnyílások és lehet intenzív, elszívó ventilátorral vagy szellőztető rendszerrel.

Az ablakok keretbe építhető, páraérzékelővel ellátott szellőzők, automatikusan nyitnak és zárnak a helység levegőjének páratartalmától függően. A szabályozásukat egy, a páratartalomra érzékeny anyag látja el, ezért a működésükhöz nincs szükségük elektromosságra.

légbeeresztő nyílás az ablakkeretbe
Ablakba építhető szellőző

A konyhai és fürdőszobai elszívó ventilátorok, közvetlenül a lakás legnagyobb páraforrásaitól szívják el a gőzt, így a párás levegőjű lakások penészedésének megszüntetésére ez a leghatékonyabb megoldás.

Az elszívók teljesítményét m3/h azaz köbméter/órában adják meg. Egy hatékony konyhai elszívó 300-800 m3/h teljesítménnyel rendelkezik, míg a fürdőszobai elszívók 100-150 m3/h teljesítményűek.

A két féle elszívó ventilátor
Axiális és radiális elszívó ventilátorok

A fürdőszobai elszívókat kétféle ventilátorral gyártják. Az egyszerűbb, kisebb teljesítményű inkább WC elszívók, axiál ventilátorral rendelkeznek. Ezek a ventilátorok nem képesek nyomáskülönbséget generálni, tehát ha nem gondoskodik az elszívott levegő pótlásáról, akkor a ventilátor egy idő után vagy üresben fog pörögni, vagy a névleges teljesítményének csak a töredékét fogja produkálni.
A radiál ventilátoros elszívók, mint pl. a konyhai elszívók is, lényegesen nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek és úgymond jobban megoldják a saját levegő utánpótlásukat.

Falba építhető hővisszanyerő szellőző
Egy helységes, hővisszanyerős szellőztető

A szellőztetők új generációja az egy helységes, hővisszanyerős szellőztetők. Az egyszerűbb modellek szakaszos üzemben, oda vissza szívják/fújják a levegőt, de létezik két ventilátoros folyamatos üzemű készülék is. Mint a neve is mutatja ez nem azonos a hővisszanyerős szellőztető rendszerrel, bár van olyan szakaszos üzemű hővisszanyerős szellőző, amit párba lehet kötni. Míg az egyik készülék elszív, addig a másik befúj, majd váltanak.

A téli szellőztetés szárító hatásáról itt olvashat bővebben.

Vegyszeres és ózonos penész irtás

A penészedést, vagy a lakásban keletkező és bent rekedt pára, vagy az épület ázása/vizesedése okozza. Ha nem szüntetik meg a probléma forrását, akkor semmilyen tüneti kezelés nem fog megoldást nyújtani, A vegyszer vagy az ózonos fertőtlenítés csak tüneti kezelés, ideig-óráig elpusztítja a penészt, de ha a nedvesedés oka nincs megszüntetve, a penész visszatér.

Penész eltávolító vegyszer és ózon generátor

Azokban a lakásokban, amik nem ázás miatt penészednek, az ablakokba építhető szellőző nyílások, valamint a konyhai, fürdőszobai elszívók vagy egy szellőztető együttes alkalmazása, végleg megszünteti a penészedést. Ott ahol a penészedést valamilyen ázás okozza, a fent felsorolt megoldások csak enyhítik a tüneteket, de teljesen nem szüntetik meg.

Megosztás

Kövessen a Facebookon:

Tegye fel kérdéseit a Klímás fűtés Facebook csoportban:

Kattintson a képre és jelentkezzen Ön is.

Olvassa el a többi cikkünket is:

Kattintson a képre és a főoldalra jut.