A klímás fűtés logója

Hogy ne fázzon rá a klímás fűtésre

Irodai munkavégzés – de hány fokon?

Nyitott ablaknál ingben ücsörgő és mellettük pulóverben, sálban didergő kollégák az egy légterű irodában, közelharc a fűtésszabályozó gombért – talán mindannyiunknak ismerős képek ezek. Egy iroda hőmérséklete rendszeresen konfliktus forrása lehet az ott dolgozók között, hiszen az egyéni igényeink nagymértékben eltérőek lehetnek.

Irodai komfort klímával.

Mi lenne az ideális?

Az ideális irodai környezet hőmérséklete és páratartalma meglehetősen szubjektív, az egyéni kényelem mást-mást jelenthet mindenkinek. Az irodai hőmérséklet ideális tartománya általában 20-24 Celsius fok között mozog. Az egyéni preferenciák természetesen eltérhetnek, és a ruházat is befolyásolhatja a komfortszintet. Fontos, hogy az iroda hőmérsékletét úgy állítsuk be, hogy mindenki kényelmesnek és megfelelőnek tudja azt érezni.

Az optimális páratartalom munkakörnyezetben általában 40-60% közötti. Az alacsony páratartalmú, száraz levegő kellemetlen tüneteket, szemirritációt, köhögési ingert okozhat, míg a magas páratartalom a penészképződés kockázatát növelheti. A hőmérséklet és a páratartalom mellett a jó szellőzés és rendszeres szellőztetés is elengedhetetlen a megfelelően komfortos irodai munkakörnyezethez.

Ha úgy érezzük, munkakörnyezetünk nem felel meg az ideális elvárásoknak és nem is látunk esélyt arra, hogy megfelelő hőmérsékletű, jó fényviszonyokkal rendelkező környezetben tudjunk dolgozni, akkor ne habozzunk új lehetőségek után nézni. Akár egyes városokra, például a szekszárdi állásokra koncentrálva is tudunk tájékozódni a számunkra szóba jöhető új álláslehetőségekről.

Fűthetünk-e klímával az irodában?

A klímaberendezések gyorsan és hatékonyan képesek szabályozni a benti hőmérsékletet, így kényelmes munkakörnyezetet teremthetnek az irodában dolgozók számára. A modern berendezések pontos hőmérséklet-szabályozást tesznek lehetővé, így az egyéni preferenciáknak megfelelő munkakörnyezet kialakítása is lehetséges a segítségükkel. Egy korszerű készülék energiahatékony funkciókkal rendelkezik, így hozzájárulhat az energiafogyasztásunk és költségeink csökkentéséhez.

Az irodák fűtésére és hűtésére egyaránt alkalmazható klímaberendezések használata nagyban függ a készülék típusától. Kiválasztása előtt tájékozódjunk alaposan, kérjük ki szakember tanácsát, aki segíthet kiválasztani az igényeinknek leginkább megfelelő típust. Ne hanyagoljuk el a berendezések rendszeres karbantartását sem, különösen akkor, ha egész évben használjuk őket mind fűtésre, mind hűtésre.

Ha munkahelyünkön nem biztosítottak a megfelelő munkakörülmények, akkor ne kockáztassuk egészségünket, tájékozódjunk folyamatosan a szakterületünkön elérhető új pozíciók iránt, ha például Pécsen keresünk munkát.

Egészséges kompromisszumok

Fontos megértenünk, hogy az egyes emberek kényelmi szintje nagymértékben eltérő lehet, ezért az irodai környezet paramétereinek beállításakor az egyéni preferenciáknak és igényeknek is helyet kell kapniuk. Az irodában dolgozó kollégák különbözőképpen reagálhatnak a hőmérsékletre és páratartalomra, ezért a munkáltatóknak törekedniük kell egy olyan környezet kialakítására, ami mindenki számára kényelmes munkakörülményeket biztosít.

Megosztás

Olvassa el a többi cikkünket is:

Kattintson a képre és a főoldalra jut.